IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорското доверие в Германия се подобрява, но е под очакванията

Слабото евро и резкият спад на цените на петрола от юни миналата година повишават перспективите за растеж в еврозоната

14:26 | 17.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Барометърът на икономическите очаквания в Германия се повишава през март с 1,8 пункта до 54,8 пункта, обяви Центърът за Икономически изследвания (ZEW) във вторник. Това е най-високата стойност от над една година и петото поредно нарастване. Но въпреки това икономистите очакваха резултатите от анкетата  да са по-високи – до 58,2 пункта, предава DPA.

Индикаторът измерва настроението сред анализаторите и институционалните инвеститори. Котировка в положителната област показва, че повечето от запитаните предвиждат позитивно развитие на икономиката. Измерителят се изготвя на базата на прогнозите на 350 икономисти и анализатори за икономическата перспектива пред Германия, но сега е съставен на база на анкета сред 219 анализатори и институционални инвеститори, и се счита за важен индикатор за развитието на конюнктурата за следващите шест месеца. 



Индексът на ZEW, измерващ условията в еврозоната за идните шест месеца, се е повишил с 9,6 пункта до 55,1 пункта. Очакванията бяха за ръст до 50 пункта. Показателят, измерващ сегашната ситуация в еврозоната, също се е повишил с 11,8 пункта до минус 36,6 пункта.

Слабото евро и резкият спад на цените на петрола от юни миналата година повишават перспективите за растеж в еврозоната и насърчават доверието в Германия - най-голямата икономика в Европа.

И все пак ZEW твърди, че продължава да има два фактора за омекотяване на нагласите: конфликтът в Украйна и дълговата криза в Гърция.

„Днешният индекс показва, че поне в очите на участниците на финансовите пазари германската икономика загърбва всички опасения за ръста и се радва на първите си мигове на пролетта“, казва Карстен Брески, главен икономист в ING, цитиран от Ройтерс.

Редица икономисти повишиха в последно време прогнозите си за най-голямата европейска икономика заради слабото евро, ниската инфлация и рекордната заетост. Така например Allianz вече предвижда икономически растеж от 2,1 на сто за 2015 г. Така компанията е по-оптимистично настроена от федералното правителство, което очаква ръст от едва 1,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още