IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорското доверие в Германия е на едногодишен връх

Паричното стимулиране на ЕЦБ и неочаквано високият икономически растеж са подобрили настроението

15:49 | 17.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През февруари инвеститорското доверие в Германия е достигнало най-високото си равнище от една година насам. Причината е преди всичко предстоящата програма за парично стимулиране на Европейската централна банка (ЕЦБ) и неочаквано високият икономически растеж за четвъртото тримесечие на миналата година (0,7% на тримесечна база - бел. ред.), показват оповестените във вторник данни, цитирани от DPA.

Следеният с повишено внимание от анализаторите индекс ZEW, изготвян от Института за икономически изследвания в Манхайм, се е повишил за четвърти пореден месец през февруари до 53 пункта спрямо 48,4 пункта миналия месец. Пазарът очакваше обаче малко по-силен ръст до 55 пункта.

Индикаторът измерва настроението сред анализаторите и институционалните инвеститори. Котировка в положителната област показва, че повечето от запитаните предвиждат позитивно развитие на икономиката. Измерителят се изготвя на базата на прогнозите на 350 икономисти и анализатори за икономическата перспектива пред Германия, но сега е съставен на база на анкета сред 233 анализатори и институционални инвеститори, и се счита за важен индикатор за развитието на конюнктурата за следващите шест месеца.

Паричното стимулиране на ЕЦБ и неочаквано високият икономически растеж през четвъртото тримесечие на миналата година са подобрили настроението сред експертите по финансовите пазари, твърди президентът на ZEW Клеменс Фюст, цитиран в прессъобщение на института.

„Задълбочаването на кризата в Украйна и курсът на конфронтация на новото гръцко правителство понижават очакванията“, отбеляза също Фюст. 

Индексът на ZEW, измерващ условията в еврозоната за идните шест месеца, се е повишил със 7,5 пункта до 52,7 пункта. Показателят, измерващ сегашната ситуация в еврозоната, също се е повишил, нараствайки до минус 48,4 пункта през февруари спрямо минус 57,1 през януари.

Същевременно Фюст отправи сериозна критика към политиката на новото гръцко правителство под ръководството на премиера Алексис Ципрас. Пред SWRinfo Фюст отчита, че „Гърция рискува твърде много в играта на покер“.

Едно евентуално излизане на страната от еврозоната би имало непредвидими последици. С оглед на поредната среща на финансовите министри на еврозоната в петък икономистът отчита, че „все още има надежда, че гръцкото правителство ще прояви разум“.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още