IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания с 4,7% ръст през март

Търговията с храни е нараснала с най-силния си темп от юли 2013 г., показаха данните на British Retail Consortium

14:15 | 14.04.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на дребно във Великобритания с 4,7% ръст през март

Продажбите на дребно във Великобритания са отчели оптимистичен ръст от 4,7% през март в сравнение със спада от 0,3% през същия месец на миналата година, показаха последните данни на British Retail Consortium (BRC) от вторник.

Докладът показа още, че продажбите на храни са нараснали с най-силния си темп от юли 2013 г. насам, а онлайн продажбите на нехранителни продукти също са се увеличили значително.

Коментирайки цифрите, генералният директор на BRC Хелън Диксън каза, че "търговците на дребно могат да бъдат удовлетворени от действията на потребителите, но е важно да се отбележи, че данните са засегнати от липсата тази година на Великден през март".

Според Дейвид Маккоркдейл, анализатор в KPMG, "ефектът на дефлацията продължава да тежи на сектора, като супермаркетите могат да продават повече, но стоят на едно място... Търсенето определено върви в правилната посока, но има дълъг път преди продажбите на храна, например, преминат отново на положителна територия".

"Всяко възстановяване на продажбите на дребно е изградено върху доверието на пазара, но несигурността около изхода от изборите продължава да хвърля сянка върху дългосрочно възстановяването на сектора. Ако резултатът буди тревога и объркване, това може да е фактор, който да задушава потребителските разходи", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
87
преди 9 години
Донякъде е така, но не съвсем.От една страна хората у нас спестяват, защото не се знае какво ще му хрумне на следващия управляващ, несигурност.От друга страна ние сме страната с едни от най-високите косвени данъци в целия ЕС. Нямаме никакви преференциални ставки за храна и лекарства, освен за туризма.От трета страна, у нас понякога е трудно да намериш някои стоки, дори невъзможно и хората са принудени да поръчват и пазаруват от чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
rainmaker
преди 9 години
проблема е че българскя народ като цяло никога не е бил особенно преспериращ и затова реакцята му е като вземе малко повече пари и ги спестява.така че като се подобрява ситуацията в българия вместо да четеш потреблението нарастна с х% заглавята ще бъдат депозитите нараснаха с х%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
ert
преди 9 години
За Великобритания разбрахме. Живеят си живота хората.А у нас, кога ще имаме 5% ръст на потреблението за месец? Кога и у нас ще расте потреблението за да се подобри живота на хората?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още