IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската инфлация удари 55-годишно дъно

През януари ръстът на потребителските цени се забави до 0,3% годишно

16:05 | 17.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британската инфлация удари 55-годишно дъно

Инфлацията във Великобритания се охлади през януари. Ръстът на индекса на потребителските цени е най-бавният от повече от 50 години – още един сигнал, че дефлационният натиск властва над по-голямата част от развития свят, пише MarketWatch.

В първия месец на 2015 г. ръстът на инфлацията се забавя до 0,3% на годишна база от 0,5%, колкото бе през декември. Понижението се дължи основно на по-евтините храни и горива, показват актуалните данни на Службата за национална статистика (ONS).

Януарската инфлация е най-ниската от март 1960 г. насам, когато индексът на потребителските цени спадна с 0,6% на годишна база.

Инфлацията е ниска в редица развити икономики, което е ефект както от слабото търсене в глобален мащаб, така и от резкия срив в цената на петрола. Опасенията за изпадането в дефлационна спирала не са толкова остри във Великобритания в сравнение с цялата еврозона, тъй като британската икономика расте бързо от началото на 2013 г.

Според гуверньора на Английската централна банка Марк Карни периодът на слаб инфлационен растеж ще премине и до 2017 г. годишният темп на инфлацията ще се доближи до целта на банката от 2 на сто.

С изключването на цените на горивата, на храните и на други волатилни стоки, инфлацията през януари се покачва до 1,4% от 1,3%, колкото бе през декември.

Друг момент е, че ниската инфлация увеличава покупателната способност на британците в навечерието на парламентарните избори през май. Премиерът Дейвид Камерън се надява, че именно растящата британска икономика ще го задържи на власт. Силите на неговата Консервативна партия са изравнени с опозиционната Лейбъристка партия, която обвинява сегашния кабинет, че е понижил стандарта на живот, откакто пое управлението през 2010 г.

Непосредствено след публикуването на данните за инфлацията британската лира поевтиня спрямо долара. В сутрешната търговия в Лондон курсът GBP/USD достигна сесиен минимум от 1,5337. Към 15:53 часа българско време обменният курс е 1,5348.

Графикa: Investing.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Явно е време и те да почнат да печатат пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още