IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските цени в Германия нарастват с 0,1% годишно през март

Окончателната оценка на Федералната статистическа служба потвърди предварителния доклад от края на миналия месец

12:34 | 15.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потребителските цени в Германия нарастват с 0,1% годишно през март

Германските потребителските цени се повишават през март, подкрепени от предпазливия оптимизъм, че мерките за стимулиране от страна на Европейската централна банка (ECB) започват да дават ефект.

Потребителските цени, измервани в съответствие с общите европейски стандарти, нарастват с 0,5% на месечна и с 0,1% на годишна база, посочи Федералната статистическа служба Destatis в сряда, потвърждавайки своята първоначална оценка, публикувана в края на миналия месец.

Цените за населението, измервани в съответствие с националните стандарти, пък са нараснали с 0,5% на месечна и с 0,3% на годишна база през март, добавя Destatis, също потвърждавайки предварителните резултати.

Цените на храните спадат с 0,1%, докато тези на енергията намаляват с 5,7% на годишна база. Изваждайки енергията, равнището на инфлацията през март е 1%, добавя още Destatis.

ЕЦБ представи различни програми за стимулиране на икономиката през последните месеци, а с последния си ход през март започна месечни покупки на активи за 60 млрд. евро най-малко до септември 2016 г., целящи ускорение на инфлацията в близост до целевото равнище от 2%.

ЕЦБ е далеч от тази цел от известно време. Предварителните данни от статистическата служба на Европейския съюз показаха, че към края на март потребителските цени в еврозоната са се понижили за четвърти пореден месец. Окончателната месечна статистика се очаква в петък.

"Все още е твърде трудно да се прецени точно сега до каква степен програмата за количествено облекчаване ще бъде успешна и ще допринесе значително за привеждане на европейската инфлация към целта на ЕЦБ", казва Кристиан Рейхртер, икономист в DZ Bank. "Но ние вярваме, че огромният обем покупки всеки месец ще се отрази по-нататък през следващите месеци", каза той, цитиран от MarketWatch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още