IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Украйна през април се ускори до 61%

Темпът на покачване на потребителските цени нарасна рязко след 46% месец по-рано

09:10 | 07.05.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията в Украйна през април се ускори до 61%

Инфлацията в Украйна през април 2015 г. е била 14% на месечна база в сравнение с 10,8% през март, 5,3% през февруари и 3,1% през януари, показаха последните данни на Държавната статистическа служба в Киев.

Според статистиката, измерена на годишна база, инфлацията през април се е ускорила до 60,9% спрямо 45,8% през март, 34,5% през февруари, 28,5% през януари и 24,9% към края на 2014 г.

От Държавната статистическа служба на Украйна съобщиха още, че през 2013 г. потребителските цени в страната са нараснали с 0,5%, докато през предходната година те са отстъпили с 0,2%, предава „Интерфакс“.

В момента държавният бюджет на Украйна за 2015 г. е изграден въз основа на оптимистичен сценарий за ситуацията, в това число намаляване на БВП с 5,5% и инфлация от 26,7%. Другите два сценария на правителството на Арсений Яценюк допускат свиване на икономиката със съответно 8,6% и 11,9% при инфлацията от 38,1% и 42,8%. Националната банка прогнозира, че към края на годината инфлацията ще надхвърли 30%.

По-рано през тази седмица Световната банка посочи в доклад, че очаква икономиката на Украйна да се завърне скоро към растежа, достигайки 2% през 2016 г. Това обаче би било възможно при условие, че ситуацията в източната част на страната не се влоши.

Според данните на международната институцията се наблюдава подобряване на икономическото положение в сравнение с периода 2013-2014 г., включително намаляване на дефицита по платежния баланс на страната и забавяне на спада на износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis10
преди 9 години
ненам, това е пътят към "Демокрацията" нешо като казармата тряя да те издрънчат в земята и после да не станеш повече и чак тогава си "демократизиран" ...... :))) Укрите кухият им народец май все още си мисли, че *** е виновен за техния бербат .... ама нишо след 30г. ше се светнат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Сега е времето, разните емзетки, моторетки и прочие марионетки да обяснят, как така при санкционираните *** инфлацията пада, а в подкрепяната от САШ и ЕС Украина, дето половината правителство са агенти на ЦРУ, инфалцията удря тавана? Където е стъпил американсия ботуш, никога нищо хубаво не се е случвало. Ама още много вода трябва да изтече докато го проумеете. И пак не е сигурно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
vzhekoff
преди 9 години
14% на месечна база са 482% на годишна. Не знам това как се води, дали галопираща или хипер...Да викнат и Тодор Вълчев. той е специалист в това, а и знае английски - тамън за правителството им е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
power grid
преди 9 години
Честито им евроатлантическо бъдеще и ценности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
power grid
преди 9 години
Честито им евроатлантическо бъдеще и ценности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още