IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската централна банка намали ключова лихва за трети път тази година

Институцията сви овърнайт лихвата по заемите си с четвърт процентен пункт до 7,25%

14:20 | 02.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индийската централна банка намали ключова лихва за трети път тази година

Централната банка на Индия намали ключов лихвен процент за трети път тази година. Ходът изглежда в противоречие с последните данни, които показват ускорение на икономиката на страната, която е напът да се превърне в една от най-бързо развиващите се в света, пише The Wall Street Journal (WSJ).

Институцията сви овърнайт лихвата по заемите си с четвърт процентен пункт до 7,25% – най-ниското ниво от май 2013 г. Ходът бе предсказан от осем от 11-те анализатори, анкетирани от WSJ.

"С оглед на слабото вътрешно използване на капацитета и все още смесените показатели за възстановяване, както и приглушените инвестиции и нарастването на кредитирането, е налице възможност за понижение на лихвите днес", заяви гуверньорът на банката Рагурам Раджан по време на пресконференцията, последвала заседанието.

Много анализатори и инвеститори вярват, че понижаването на лихвите може да стимулира индийските акции. Водещият индекс BSE Sensex S&P обаче спадна с близо 2% във вторник.

Раджан започна цикъл по облекчаване на паричната политика преди пет месеца, след като спадът на цените на горивата забави инфлацията и оскъпи индийската рупия. Централната банка бе в серия от увеличения на ставките между септември 2013 г. и януари 2014 г., с което се целеше задържане на контрола върху инфлацията. Рагурам Раджан определи сегашната позиция на централната банка като "политика предвид настоящата ситуация" и "нито консервативна, нито агресивна".

Данните от миналата седмица показаха, че темпът на разширяване на производството в Индия се е ускорил до 7,5% през първото тримесечие, изпреварвайки по този показател големия съперник в региона – Китай. Сезонно изгладените данни от производствения индекс на HSBC показаха ръст над 50 пункта – границата, която разделя експанзията от свиването, за 19-и пореден месец през май.

Но все още има и доказателства, че икономиката не се намира в огромен подем. Промишленото производство нарасна само с 2,8% през годината, приключила на 31 март. Износът през април спадна за пети пореден месец, а корпоративните печалби бяха разочароващи.

Някои икономисти, включително Фараз Сиед от Moody's, посочват, че забавящата се базисна инфлация и по-ниското производство предполагат, че цикличният подем избледнява. По думите на Джимит Хард от Emkay Global Financial Services Ltd кредитният растеж е намалял до многодесетилетно дъно, а лошите кредити на банките са нараснали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още