IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 10-годишните германски ДЦК прехвърли 1%

Премията по правителствения дълг достигна най-високото си ниво от септември 2014 г.

11:47 | 10.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доходността по 10-годишните германски ДЦК прехвърли 1%

Доходността по германските държавни ценни книжа (ДЦК) продължи възхода си в сряда, надхвърляйки 1 на сто за първи път от септември 2014 г.

Доходността по 10-годишните книжа, издавани от германското правителство, достигна 1,03 на сто на фона на цялостното покачване на доходността по облигациите в Европа и САЩ напоследък.

Рязкото изменение идва, след като доходността по 10-годишните книжа спадна до рекордно ниското ниво от 0,05% през април. Движението тогава бе провокирано от началото на количествените улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ) през март.

Анализатори и инвеститори вече се подготвят доходността в региона да нарасне още, тъй като растежът в еврозоната пое нагоре след стартирането на мащабната програма за изкупуване на активи. Очаква се до септември 2016 г. ЕЦБ да разшири баланса си над 1 трлн. евро, вливайки по 60 млрд. евро в системата всеки един месец.

Инвеститорите също така смятат, че по-високата доходност е част от нормализирането на облигационните пазари, където лихвите по облигациите спаднаха рязко на фона на слабия икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Доходността на ДЦК-тата в Европа расте не благодарение на икономическият растеж, който си е слаб откъдето и да го погледнем,а благодарение на количествените улеснения. Сега пари има и могат да се плащат и по-високи лихви. Доходността по държавните дългове през последните години е толкова по-висока, колкото по-рискови са те, а не е следствие от икономически резултати. Не е случайно, че точно в Германия доходността е една от най-ниските.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още