IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AЦБ очаквано запази рекордно ниската си основна лихва от 0,5%

Институцията ще започне да покачва ставките през първото тримесечие на 2016 г., смятат от Bank of America Merrill Lynch

15:34 | 09.07.15 г.
AЦБ очаквано запази рекордно ниската си основна лихва от 0,5%

Английската централна банка (АЦБ) очаквано запази основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5%, на което ставката се намира от март 2009 г. насам, предава WBP Online. Обемът на покупките на активи пък остана непроменен на ниво от 375 млрд. паунда.

Въпреки че запази курса на политиката си, според експерти АЦБ се приближава бавно до момента, когато лихвените проценти в крайна сметка ще трябва да бъдат покачени. По-голямата част от икономистите очакват първия кръг на увеличения на ставките да дойде по някое време през първото тримесечие на 2016 г., ако инфлацията и макроданните като цяло са според прогнозите.

Общата позиция сред анализаторите е, че АЦБ ще вдигне ставките с по 25 базисни пункта. Вземайки предвид предпазливостта на централните банкери обаче, от Bank of America Merrill Lynch считат, че може да започне и по-плавен цикъл на затягане на политиката с по 10 базисни пункта.

"Виждаме няколко убедителни причини, поради които може да се преразглежда и да се разшири обхватът на нашата позиция", посочват от американската банка в нов доклад.

Вземайки предвид множеството коментари на официални лица от АЦБ, които подчертават постоянно плановете за корекция на лихвите, по-важен е не толкова моментът, а начинът, по който институцията ще действа. Прогнозите на Bank of America Merrill Lynch са, че ходовете ще са по-скоро по-гладки, по-бавни и по-плавни, отколкото при предни подобни цикли на затягане преди кризата.

Един по-бавен процес на затягане също така ще има смисъл, ако икономиката на Обединеното кралство остава нестабилна и е силно небалансирана. Сътресенията в еврозоната и Гърция също могат да окажат ефект върху едно подобно решение.

Юлското заседание на АЦБ е последното, преди институцията да въведе през август нови правила в комуникацията. Банката ще представя в един и същи ден решението си за лихвата, протокола от заседанието и, както ще бъде през следващия месец, тримесечния доклад за инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още