IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ понижи прогнозите си за икономиката и инфлацията във Великобритания

БВП се е разширил с 0,5 на сто на тримесечна база, отчита централната банка

13:48 | 13.05.15 г.
АЦБ понижи прогнозите си за икономиката и инфлацията във Великобритания

Английската централна банка (АЦБ) остана предпазлива в прогнозите си, заявявайки, че британската икономика се очаква да нарасне през следващите две години с малко по-бавни темпове от прогнозираното през февруари и по-слабо от историческата средна стойност. Инфлацията на потребителските цени пък се очаква да се ускори, особено в началото на годината, но след това да се забави в средносрочен план, предава WBP Online.

Последният доклад на институцията показа очаквания, че инфлацията ще достигне целта от 2% в двугодишен хоризонт, през второто тримесечие на 2017 г. Ако бъде запазен основният лихвен процент в размер на 0,5 на сто, инфлацията на потребителските цени ще се ускори до 1,5% в началото на следващата година, а след това ще се забави рязко до 0,9% през последното тримесечие на 2016 г.

АЦБ оповести също така прогнозите си за растежа през първото тримесечие на тази година, които бяха ревизирани до 0,5% на тримесечна база. След това се очаква БВП да се увеличи с 0,7% през второто тримесечие и да продължи да расте с подобен темп до края на годината.

АЦБ също така ревизира надолу прогнозите си за ръста на заплатите през 2015 г., посочвайки, че ниският ръст е съпроводен от по-слабо покачване на производителността. И все пак институцията очаква ускорение по някое време през следващата година, като се очаква заплатите да нарастват по-бързо в средносрочен план и да стимулират по този начин и инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още