IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия цели по-нисък обменен курс на валутата

Усилията за стимулиране на растежа в Китай ще дадат тласък на икономиката ни, посочват от централната банка

14:19 | 21.07.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралия цели по-нисък обменен курс на валутата

Запазването на лихвените проценти в Австралия на рекордно ниското ниво през този месец бе подходящо на фона на развитието на глобалната икономика и неотдавнашните усилия за насърчаване на растежа в Китай – най-големият пазар за износ на страната. Такава оценка изрази централната банка на Австралия, която по-рано този месец запази основните лихвени ставки при 2%, предава CNBC.

Според институцията е необходим по-нисък обменен курс, който да помогне за постигането на балансиран растеж, става ясно от протокола от последното заседание на банката от 7 юли.

"В светлината на настоящите и бъдещите икономически и финансови условия Съветът (на централните банкери – бел. ред.) прецени, че запазването на лихвите без промяна е подходящо", заяви Австралийската централна банка.

"Данните, които се получиха относно предстоящия период на икономически и финансови условия, ще продължат да дават информация за перспективите и дали сегашната позиция на банката остава подходяща за насърчаване на устойчивия растеж и инфлацията в съответствие с целта", изтъкна институцията.

Според Австралийската централна банка ключовите сили, оформящи динамиката на икономиката, не са се променили на фона на рекордно ниските лихвени проценти. Бумът на износа на ресурси пък помага да се компенсират инвестициите в добивната промишленост.

Относно валутния курс централната банка заяви, че макар валутата да е спаднала до 6-годишно дъно спрямо щатския долар, отстъплението е по-умерено в сравнение с повечето останали парични средства.

"Членовете (на централната банка – бел. ред.) отбелязаха, че обменният курс досега предлага по-малко помощ от нормалното. Очаква се постигането на балансиран растеж в икономиката, като по-нататъшното обезценяване (на валутата – бел. ред.) изглежда вероятно и необходимо", посочиха още от банката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още