IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия изненада приятно с тримесечния си икономически растеж

БВП на страната записа ръст от 0,9% на тримесечна и 2,3% на годишна база

10:01 | 03.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австралия изненада приятно с тримесечния си икономически растеж

Австралийската икономика записа растеж от 0,9% на тримесечна и 2,3% на годишна база през първото тримесечие, надхвърляйки очакванията на пазара. Тримесечният прираст е най-бързият от година, отчита MarketWatch. Австралийският долар поскъпна, но някои анализатори изразиха своите опасения относно качеството на данните, пише CNBC.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст от 0,7% на тримесечна и 2,1% на годишна база. Все пак актуалният прираст на брутния вътрешен продукт е по-бавен спрямо отчетените 2,5% на годишна база преди три месеца и ревизираните 0,5% на тримесечна база.

„Най-вероятно изненадата е, че инвестициите на бизнеса не растат с толкова, с колкото се очакваше“, коментира главният икономист на BetaShares Дейвид Басанесе.

„Износът през тримесечния период също е нагоре. Експортът на желязна руда и въглища също расте. Негативният натиск идва от факта, че износните цени падат. Освен това запасите допринасят много за цифрите, с което не смятам, че качеството на данните е много добро, особено като се има предвид, че потреблението пада“, добавя анализаторът.

След публикуването на статистиката австралийският долар поскъпна с 0,35% до 0,7794 американски долара от 0,7769 долара преди това.

Така австралийските пари продължават да поскъпват, след като увеличиха стойността си във вторник след решението на Централната банка на Австралия да запази основния лихвен процент.

Австралийската икономика страда от резкия спад в цените на суровините, слабото външно търсене и упорито високата безработица. Освен това покачващият се бюджетен дефицит, който от Deloitte Access Economics изчисляват, че ще набъбне до 46 млрд. австралийски долара тази година, засили опасенията, че топ рейтингът на страната от ААА е в опасност.

Старши икономистът в Capital Economics за Азия Даниел Мартин смята, че по-ниските цени на петрола са стимулирали потреблението, но очаква ефектът да отшуми, тъй като спадът в добивните сектори и на цените на суровините се отразява негативно на работните места и ръста на работните заплати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още