IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's понижи рейтинга на Бразилия, но запази инвестиционния му статус

Рейтинговата агенция постави „стабилна“ перспектива пред новата оценка, което означава, че той едва ли ще претърпи промяна в следващите 12-18 месеца

12:50 | 12.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Moody's понижи рейтинга на Бразилия, но запази инвестиционния му статус

Рейтинговата агенция Moody's Investors Service понижи кредитния рейтинг на Бразилия до ниво, близко до „junk“ (боклук – бел. ред.), но поясни, че инвестиционния статус засега е в безопасност. Решението на компанията се явява глътка въздух за инвеститорите и за правителството на президента Дилма Русеф, посочва Ройтерс.

Moody's оряза рейтинга на Бразилия до Baa3, което е най-ниската инвестиционна оценка по скалата на агенцията, от Вaa2. Освен това компанията постави „стабилна“ перспектива пред новия рейтинг, което означава, че той едва ли ще претърпи промяна в следващите 12-18 месеца.

Решението на Moody's идва само две седмици, след като конкурентът Standard & Poor's предупреди Бразилия, че в близката година може да изгуби инвестиционния си рейтинг, ако разследванията по корупционните обвинения натежат върху икономическия растеж.

За контраст Moody's вярва, че най-голямата икономика в Латинска Америка е способна да постигне обрат при растежа и добро фискално представяне през втората половина от четиригодишния мандат на Русеф, който започна да тече от 1 януари.

Бразилия се нуждае от икономически растеж от 2% и първичен бюджетен излишък от 2% от БВП, за да стабилизира дълговите си нива, посочва анализаторът в Moody's Мауро Леос.

Правителствените приходи спадат от началото на годината, след като Бразилия потъна в дълбока рецесия, очакванията за която са да продължи до 2016 г.

Допълнителни облаци пред икономиката носи растящата политическа криза, която повдигна въпроси относно способността на Русеф да довърши мандата си.

Вероятността за намаляване на кредитния рейтинг изплаши политиците, както и инвеститорите, тъй като подобен ход би увеличил разходите за финансиране на правителството и на бразилските фирми.

Финансовият министър Хоаким Леви коментира, че становището на Moody's „отразява приоритетите, които трябва да си поставим, като запазим качеството на публичния ни дълг“.

Леви предприе редица мерки за намаляване на разходите и увеличаване на данъците с цел понижаване на бюджетния дефицит, който скочи по време на първия мандат на Русеф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още