IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът стимулира ръста на БВП в Австралия през третото тримесечие

Икономиката на Австралия нараства с 2,5% на годишна база през периода юли - септември, което е повече от очакванията

09:50 | 02.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Австралия нараства с 2,5% на годишна база през третото тримесечие. Това е повече от стойността за предишния период (1,9%), както и над прогнозите за ръст от 2,4%, посочва BBC.

На месечна база повишението е 0,9%, също над прогнозите за 0,8%.

Въпреки забавянето в Китай – най-големия търговски партньор на Австралия – и въпреки поевтиняването на суровините износът нараства и стимулира икономиката.

През третото тримесечие износът нараства с 4,6% и добавя един процентен пункт към ръста на БВП. Това се случва в период, когато австралийският долар поевтиня с 9% заради рекордно ниските лихвени проценти, чрез които централната банка се постара да стимулира икономическата активност. 

След публикуването на данните валутата се повиши до най-високото си ниво от седем седмици и се обменяше за 0,7345 щатски долара. Основният австралийски индекс S&P ASX 200 приключи сесията в сряда с 0,12% понижение до 5 258,30 пункта.

По-рано в сряда централната банка реши да остави основния си лихвен процент непроменен от рекордно ниските 2% и изрази оптимизъм за перспективите пред икономиката.

Според Пол Дейлс, главен икономист за Австралия в компанията за пазарни проучвания Capital Economics, стабилното представяне на износа няма да е устойчиво. „Заради слабото търсене в чужбина не сме убедени, че търговията ще може изцяло да запълни дупката, създадена от намаляващите инвестиции в минната индустрия“, казва Дейлс. „Това е основната причина, поради която се съмняваме, че икономическият ръст ще се ускори значително следващата година“, допълва той.

През последните години австралийската икономика нарастваше с умерен темп, след като инвестициите в минната индустрия достигнаха връх. Именно те бяха двигателят на растежа повече от десетилетие. Компаниите в сферата на ресурсите съкращават разходите си, за да се справят с намаляващите цени на суровините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още