IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ остават без промяна през декември

Спестяванията обаче са нараснали до най-високото си равнище от три години

18:13 | 01.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Потребителите в САЩ са запазили разходите си без промяна през декември и вместо това са увеличили спестяванията си до най-високото равнище от три години, предаде Associated Press, цитирана от БТА.

Министерството на търговията съобщи днес, че през декември потребителските разходи са останали непроменени след растежа с 0,5 на сто през ноември. Доходите са нараснали с 0,3 на сто, колкото е било повишението и през ноември.

Увеличаването на доходите и липсата на промяна в разходите са довели до спестявания от 5,5 процента от размера на доходите след облагане с данъци през декември. Това е най-високото ниво на показателя от декември 2012 година.

Слабото увеличаване на потребителските разходи оказа натиск върху икономиката на САЩ през последните три месеца на 2015 година.

Експерти обаче очакват подобряването на трудовия пазар да стимулира разходите през текущата година, както и цялостния икономически растеж, който да се върне до темп от над 2 процента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още