IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард се изказа против повишаване на лихвите в САЩ

Считам, че е неразумно в условията на намаляващи инфлационни очаквания да се продължи със стратегията за нормализиране на лихвите, заяви централният банкер

12:00 | 18.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Джеймс Булард. Снимка: Ройтерс</em></p>

Джеймс Булард. Снимка: Ройтерс

Председателят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард, влиятелен член на Съвета на директорите на американската централна банка, се изказа открито срещу продължаването на поврата по отношение на лихвената политика. Формулировката му почти не оставя на Фед друг избор, коментира Bloomberg.

Булард предупреди, че с оглед на слабата инфлация в САЩ и продължаващите финансови турбуленции лихвеният процент в страната не трябва да се повишава много. При това той избра необичайно силни думи. Индиректно той упрекна гуверньора на Фед Джанет Йелън, че ще действа нерационално, ако се придържа към предварително обявената стратегия за постепенно увеличение на лихвения процент в рамките на политиката ѝ за обрат по отношение на лихвените проценти. 

„Считам, че е неразумно в условията на намаляващи инфлационни очаквания да се продължи със стратегията за нормализиране на лихвите", каза буквално Булард. По този начин той дава силен сигнал, че централната банка може засега да се въздържи от по-нататъшни повишения.

Булард бе сред централните банкери, които защитаваха по-ранно повишаване на лихвените проценти отчасти заради това, че очакваха инфлацията да се възстанови. В последните си коментари обаче той изразява по-силен скептицизъм. Като се имат предвид настоящите икономически данни за икономиката на САЩ, Булард преразглежда позициите си и очевидно стига до преоценка на ситуацията.

През тази година той има право на глас във Федералния комитет по откритите пазари (FOMC) – комисията, която определя политиката на Фед за лихвите. Сега той смята, че е време за промяна на насоките на паричната политика на САЩ.

Както стана ясно от публикуваната в сряда вечерта стенограма от последното заседание през януари, Федералният резерв се готви да преразгледа политиката си за основната лихва в САЩ. Според членовете на Фед глобалните финансови условия се влошават и това може да засегне икономиката на САЩ. Ако сегашното влошаване на световните финансови условия се запази, това може да се окаже риск за спад на икономиката, е записано в стенограмата от заседанието, провело се на 26 и 27 януари.

Фед предприе първото си повишение на лихвените проценти от близо десетилетие през декември, но заяви, че следващите увеличения ще зависят от по-солидни доказателства, че инфлацията се вдига обратно към целевото ниво.

По-рано Фед сигнализираше, че ще увеличи лихвите през 2016 г. Още преди седмица обаче председателят на Фед Джанет Йелън намекна по време на изслушване в Конгреса, че е възможно тези планове да бъдат отложени, за да може да се прецени как американската икономика реагира на случващото се в глобален план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Цитата: Считам, че е неразумно в условията на намаляващи инфлационни очаквания да се продължи със стратегията за нормализиране на лихвите", каза буквално Булард.Най-ценното от изказването на Председателят на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард е, че той доказва как досега Централната банка на САЩ е прилагала политика за пренебегване нормалността на основния лихвен процент на американския долар.Истината е, че досегашната политика на административно корегиране на основния лихвен процент на американския долар помогна за спасение от ескалиране на катастрофарна криза, но ако се продължи със запазване на сгрешената американска парична система ще се стигне до бъдещи завишени щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още