IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай си постави цел за растежа през 2016 г. в интервала 6,5-7%

Властите в Пекин заложиха по-висок бюджетен дефицит и обещаха да ускорят преструктурирането на държавните предприятия

08:30 | 05.03.16 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Премиерът на Китай Ли Къцян. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Премиерът на Китай Ли Къцян. Снимка: архив, Ройтерс

Китай представи по-гъвкав фискален курс и обеща да ускори преструктурирането на своите раздути държавни индустрии, след като постави по-ниска цел за икономическия растеж през тази година, пише Bloomberg.

В събота министър-председателят Ли Къцян обяви интервал за експанзията през 2016 г. от 6,5% до 7%, което е по-ниско спрямо целта за ръст от 7%, поставена през миналата година. Това е и първата граница, която залага правителството, от 1995 г. насам.

Освен това властите в Пекин изоставиха целта си за търговията, което подчертава степента на неизвестните относно перспективите пред глобалния растеж. Подробностите бяха описани в работния доклад на Ли по време на годишната среща на законодателната власт в китайската столица.

Планът отразява решимостта на правителството да задържи растежа и да се справи с дълга, който вече е 250% от брутния вътрешен продукт (БВП). В документа също така се посочва натискът върху втората по сила световна икономика от по-слабия глобален икономически ръст.

Най-бавният прираст на китайския БВП от 25 години накара властите през февруари да променят курса на паричната политика от „благоразумен към леко облекчаване“. В понеделник Централната банка на Китай намали коефициента на задължителни резерви за банките. В сряда Moody’s Investors Service понижи перспективата пред рейтинга от „стабилна“ на „негативна“, подчертавайки покачващия се дългов товар и спадащите валутни резерви. Агенцията постави под съмнение и способността на правителството да провежда реформи.

Подчертавайки отдадеността на правителството, Ли посочи, че Китай ще се нуждае от среден годишен икономически растеж от поне 6,5% в следващите пет години, за да достигне целта си за удвояване на дохода на глава от населението спрямо нивата от 2010 г.

„От една страна ще се фокусираме върху текущата реалност и ще предприемем целенасочени стъпки към удържането на негативния натиск върху икономиката“, гласи докладът. „От друга страна трябва да имаме предвид нашите дългосрочни цели, да запазим възможността някои инструменти на политиката да бъдат използвани по-късно, да подходим със стратегия и да наберем сила.“

Въпреки че лидерите обещаха да ускорят продажбата на непродуктивни държавни активи, повече подробности не бяха споделени. Ли каза, че правителството ще се бори с неефективните и непродуктивни държавни компании чрез сливания и преструктурирания. Правителството ще отдели 100 млрд. юана (15 млрд. долара) за освободените служители по време на процеса.

Що се касае до финансовия сектор – комунистическите лидери подчертаха обещанието за свободно формиране на лихвените проценти и на курса на юана. В отговор на евентуални критики относно липсата на предвидимост в политиката Китай планира да разработи политиката на т.нар бъдещи насоки, които направляват комуникацията на централната банка.

Според Министерството на финансите на Китай бюджетният дефицит ще нарасне до 3% от 2,3%, а паричното предлагане – с 13% от 12%, колкото бе през 2015 г. Освен това правителството ще окаже нова подкрепа за имотния пазар, като насърчава ипотечното кредитиране.

Китай ще пристъпи към либерализирането на лихвите и ще задълбочи реформата по отношение на държавните банки. Фондовият и облигационният пазар също ще бъдат реформирани.

Работният доклад на премиера беше публикуван заедно с бюджета за 2016 г., 5-годишния план за периода 2016-2020 г. и доклад от държавното звено за икономически анализи - Националната комисия за развитие и реформи.

Още за оценката на Moody's и икономиката на Китай можете да разберете от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
да за разлика от тебе мога доста по-добре да смятам да ....Я ходи барабар със Сарафа да напрайте по една вувузела на околовръстното ..... За китайците седнали да ми тролят тука ... бегай и *** за Путлера нали за тва ти плащат .... :))) 20 год платеш *** ше ми дава акъли кое кво що и дали съм можел да смятам .... пхахах хахах АВЕ ЕЙ ТРОЛЕЙ ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 11
DutyFree
преди 8 години
А бе *** 100млн., души вземали тия пари, ти знаеш ли каква цифра е това??? я смятай малко, можеш ли???а останалите 900 милиона души, че месечната им заплата е 10 долара стигащи за един чувал ориз, изхранващ семейство за месец и половина!!! Сарафа е прав и смешно как се ВЪРЗВАТЕ НА КИТАЙСКИТЕ ЛЪЖИ, НЕ СА ПО МАЛКИ ОТ ТИЯ НА РУСИЯ !!! ИЗОСТАНАЛИ И НЕ ОБРАЗОВАНИ, ТИПАЖИ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
а на тебе колко години ше ти тряя в Полски Тръмбеж в 21 век е ЕС за да стигнеш поне руското БВП ?!? ..... :)) Че миналия път постнах на един друг колко млн. жълтура (над 100млн.) получават в диапазон от 25К до 49К на година а тва в България не съществува такава заплата освен при мутрите или у некоя турска партия я на Местан я на Доган ...... Покажи ми в Булгаристанската американска колония кой с каква работа получава поне 25 000 $ на година аааайде да видиме къде го тва ако ще не HP Call Centara, не SAP Labs, не Coca Colata (и тва всичкото в София) и на луната за шишарки пак нема такива пари в Българията ..... седнал тука тролея да дава акъл на жълтите където за 20г. станаха водеща световна сила във всякакъв аспект - т.ъпанар ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 7
ratten
преди 8 години
мисля, че ти вече си кацнал на луната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
ratten
преди 8 години
мисля, че ти вече си кацнал на луната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 16
Сараф
преди 8 години
И 17% ръст да имат ще им трябват 70 години да настигнат САЩ по БВП на човек.Горе долу след толкова и Путин 70 години по-късно ще кацне на Луната в случай, че не се е оттеглил :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още