IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската статистика потвърди забавения ръст на БВП през първото тримесечие

Икономиката на Обединеното кралство расте с 0,4% през периода януари - март

12:16 | 30.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британската икономика забавя ръста си през първото тримесечие на годината до 0,4%, след като в края на 2016 г. нарасна с 0,7 на сто. Това потвърди Националната статистическа служба при финалното четене на данните, съобщи WBPonline. 

За пореден път двигател на ръста е секторът на услугите, който записва ръст от 0,6% на тримесечна база. Строителството и индустриалното производство се понижават съответно с 0,3% и 0,2%.

Потребителските разходи растат с 0,7% през първото тримесечие. Същевременно понижаващите се бизнес инвестиции и търговският дефицит натежават на цялостното представяне на икономиката. Бизнес инвестициите се понижават с 0,6 на сто. 

Дефицитът по текущата сметка се свива през първото тримесечие до 32,6 млрд. паунда, или 6,9% от БВП, от 34 млрд. паунда в края на 2015 г., което беше 7,2% от БВП. Пазарните очаквания бяха за дефицит от 28 млрд. паунда, а действителният резултат остава вторият най-висок в историята на Великобритания.

Главният икономист в британската статистическа служба Джо Грайс заяви, че няма почти никакви доказателства за ефект от референдума, въпреки че той беше обявен в средата на тримесечието.

Слабите данни за търговията показват, че британската икономика може да се забави още повече през първото тримесечие, отчасти заради краткосрочните негативни последици от референдума.

Според частната компания за изследвания на бизнес активността Markit БВП може да се забави до 0,2% през второто тримесечие, тъй като повечето компоненти на икономиката остават под натиск през април и май.

В 18:00 часа българско време днес (16:00 по Гринуич) управителят на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни ще има изявление.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още