IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Италия се свива през май

МВФ очаква италианската икономика да се разшири с 1,1% тази година, което би било по-слаб ръст в сравнение с повечето държави в еврозоната

14:43 | 11.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в Италия се свива през май и създава допълнителни трудности пред плановете на премиера Матео Ренци да съживи икономиката, съобщава Bloomberg.

Понижението възлиза на 0,6% спрямо април, когато нарасна с 0,4%, сочат данните на Националната статистическа служба Istat. Средната прогноза на 16 анализатори, анкетирани от Bloomberg, беше за ръст от 0,1% през май. На годишна база след изглаждане на данните за броя на работните дни индустриалното производство се понижава с 0,6%.

Международният валутен фонд (МВФ) очаква италианската икономика да се разшири с 1,1% тази година, което би било по-слаб ръст в сравнение с повечето държави в еврозоната. Заплахата от криза в италианския банков сектор и несигурността след британския референдум допълнително затрудняват Матео Ренци да насърчи растежа, посочва Bloomberg.

Италианската икономика е третата по големина в 19-членния валутен съюз и се върна към растежа миналата година, излизайки от най-дългата рецесия от Втората световна война насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още