IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на британската икономика се ускорява до 0,6%

Резултатите говорят за издръжливост на фона на срива в бизнес доверието след гласуването за Brexit

11:55 | 27.07.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Великобритания расте с 0,6% през второто тримесечие спрямо предходния период, демонстрирайки издръжливост на фона на срива в бизнес доверието след гласуването за Brexit, съобщава WBPonline.

Резултатът е над очакванията и изглежда периодът април – юни не е бил засегнат от несигурността преди референдума, който се проведе на 23 юни.

През първото тримесечие на годината британската икономика нарасна с 0,4%, припомня Националната статистическа служба. Средната прогноза според портала ForexFactory беше за повишение от 0,5 на сто.

На годишна база ръстът на британската икономика е 2,2%, което е ускорение спрямо предходното тримесечие, когато повишението беше 2 на сто. 

Продажбите на дребно се увеличават с 1,6%, осигурявайки здрава основа за растеж през второто тримесечие. През трите месеца до май промишленото производство нараства с 1,9% и така и двата сегмента правят положителен принос за цялостния растеж на БВП.

При услугите се отчита ръст от 0,5%. В строителството обаче има спад от 0,4%, а при земеделската продукция – понижение от 1%.

Гласуването в подкрепа на излизане от Европейския съюз повлия сериозно на нагласите за представянето на британската икономика, като данните за бизнес активността в производствения сектор и в услугите за месец юли поднесоха неприятни изненади.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в производствения сектор се понижи от 52,1 пункта през юни до 49,1 пункта през юли. Показателят за услугите пък се срина до най-ниското си ниво от 2009 г. насам, записвайки рязък спад от 52,3 пункта до 47,4 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
щеше ама за Брикселслите ***, a за ингличаните ньет, дет им се подиграваха тука у форумо *** .... :)) То това излизане беше планувано още с влизането на UK в AIIB банката на чайницигте ... къде отиваш ти може би те да не са България с Боката ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Е нали щеше да има свършисвят за англичаните след Брексита бе , що мастило изхабихте да плашите народа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още