IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базисната инфлация в Япония отбелязва първи ръст от 2015 г. през януари

Ръстът на потребителските цени се задвижва от енергията

09:48 | 03.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Базисната инфлация в Япония отчита през януари първото си увеличение от 2015 г. насам, съобщава FT.

Основният индекс на потребителските цени, без волатилните цени на прясната храна, отчита ръст от 0,1% през януари спрямо същия месец на миналата година, показва статистическият институт в страната на изгряващото слънце.

Връщането на индекса на положителна територия се задвижва, подобно и в еврозоната, от енергията. Цените на петрола нарастват с 9,2 на сто спрямо същия период на 2016 г.

Покачването е добра новина за централната банка на Япония, чиито надежди за скорошно достигане на целта от 2% инфлация се възобновяват.

Япония се опитва да се измъкне от дефлация, продължила две десетилетия, посочва изданието. Тенденцията започва да се пропуква с идването на премиера Шиндзо Абе на власт, но беше прекъсната след увеличението на данъка върху потреблението от 2014 г. и забавянето на нововъзникващите пазари през 2015 – 2016 г.

Икономисти очакват базисната инфлация в Япония да достигне 1% през тази есен заради динамиката на обменните курсове на валутите след избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Същевременно Ройтерс съобщи, че японската икономика вероятно е нараснала по-бързо през четвъртото тримесечие, отколкото се смяташе първоначално. От други данни се вижда, че може да се очаква излишъкът по текущата сметка на страната през януари да се свие заради забавяне на износа.

Ръстът на БВП за последното тримесечие на 2016 г. се очаква да бъде ревизиран до 1,6% на годишна база, докато предварителната оценка беше за растеж от 1%, според средната прогноза на 20 икономисти, анкетирани от агенцията. Данните се очаква да бъдат публикувани на 8 март. Разликата идва от по-силните капиталови разходи.

Други правителствени данни показват, че безработицата в Япония е спаднала до 3 на сто през януари спрямо 3,1 на сто през предходния месец. Броят на заетите в страната през първия месец на годината е бил 64,7 млн. души, показват данните на министерството на вътрешните работи и комуникациите. Това е увеличение с 460 хил. души или с 0,7 на сто спрямо януари миналата година.

Домакинствата в Япония обаче са свили разходите си с 1,2 на сто през януари спрямо същия месец на миналата година. Това е понижение за 11-ти пореден месец.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още