IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производственият сектор в Китай изпадна в застой

PMI индексът за сектора спадна до границата, която разделя разширяването от свиването на дейността

09:13 | 01.10.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Растежът на производствения сектор в Китай е изпаднал в застой през септември след 15 месеца на разширяване, а поръчките за износ са се понижили с най-бързия темп от над 2 години, показа частно проучване, публикувано в неделя. Това предполага, че американските мита започват да взимат своите жертви от икономиката, коментира Ройтерс.

Производственият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin/Markit за септември е спаднал повече от очакваното до 50,0 пункта от 50,6 пункта през август. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха четене средно от 50,5 пункта.

Неутралната граница от 50 пункта разделя разширяването от свиването на месечна база. Това е първият път, в който заводите в Китай не очакват бизнеса да се подобри от май 2017 г. насам, когато активността се сви.

Производството се е разраснало незначително през септември на фона на по-слабите продажби, което е отслабило бизнес доверието сред китайските производители до най-ниското им ниво за тази година, показва още проучването.

Не особено оптимистичното четене по новите поръчки и поръчките за износ подсилва други данни, публикувани наскоро, които предполагат, че заводите са изправени пред по-слабо търсене от страна на клиентите както у дома, така и в чужбина, а това сочи допълнително охлаждане на икономиката.

Новите поръчки за износ – показател за бъдещата активност – са се забавили с най-бързия си темп от февруари 2016 г., а компаниите отдават спада на търговските търкания и последвалите мита.

САЩ наложиха мита върху китайски стоки за 200 млрд. долара на 24 септември и заплашва с дори по-сериозно ескалиране на търговската война между двете най-големи икономики в света. Скорошен опит за нови преговори пропадна, а двете страни явно се готвят за дълга битка.

Подиндексът на новите поръчки като цяло – местни и чужди, се е понижил до 50,1 пункта, което е най-ниското му ниво от юни 2016 г.

„Разширяването в производствения сектор е отслабнало през септември, износът все по-силно е ударил представянето, а продължаващото свиване на търсенето започва да се отразява на производството на компаниите“, коментира Джъншън Джун, директор на макроикономическия анализ в CEBM Group.

Изправени пред влошаващи се бизнес условия, китайските производители са направили и съкращения на персонала си, и то с най-бързия темп от 14 месеца, показа още проучването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
При сегашното поведение да няма защита срещу вредното влияние от Китайската централна банка ще нарастват страданията за китайците.За спасението на Китай от криза е необходима защита срещу Китайската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още