IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Година след пукането на криптобалона, ще се възстанови ли някога биткойнът?

„Блокчейн, но не и биткойн“ пък се превърна в мантра на почти всяка конференция за финансови технологии в света

13:11 | 24.12.18 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2018 г. е почти история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2018 г.".

Биткойнът струваше 3300 долара на 11 декември 2018 г., като това е невероятно като се има предвид, че криптовалутата е създадена от нищото преди 10 години. Но от друга гледна точка биткойнът достигна 20 хил. долара и може да се окаже един от най-драматично спукалите се балони в световната история, пише в свой анализ Bloomberg.

През по-голямата част от изминалите десет години на съществуването на криптовалутите те са били подхранвани от убеждението, че бъдат използвани за борба с алчността, финансовите манипулации и силата на Wall Street, като същевременно осигурява сигурна, ефективна и независима разплащателна система.

Днес биткойнът не се е отказал напълно от идеологическите си основи и много хора продължават да се надяват, че именно това е пътят към бързото забогатяване. За други обаче цифровите пари са средство за измама, пране на пари и извършване на други престъпения.

„Блокчейн, но не и биткойн“ пък се превърна в мантра на почти всяка конференция за финансови технологии в света, коментира още Bloomberg. Слогънът позволи на ентусиастите да изтъкват, че са прекалено умени, за да не са позитивни за биткойна, но все още настояват за важността на технологията, която стой зад цифровите валути.

Големите разпродажби

Невероятният възход на криптовалутите, на който бяхме свидетели в началото на годината, не успя да продължи  и общата капитализация на криптовалутите спадна с около 700 млрд. долара – от 813 на 114 млрд. долара (срив с 85,97%). Нито една криптовалута не остана незасегната от разпродажбите, като основните – биткойн, етер, рипъл, еос, стелар, биткойн кеш – се търгуват на цени между 83 и 95% по-ниски*. 

„Причините за големия спад варират от регулаторен натиск, измами, ниска ликвидност, лошо управление на проектите в пространството, манипулации на пазара до притеснения за това дали ниската цена на биткойн няма да откаже хората и компаниите, които го „копаят““, коментира за Investor.bg Ивайло Чаушев от „Делтасток“ АД.

„Големите и все още продължаващи спадове помрачиха нагласите на инвеститорите и криптовалутите загубиха своята атрактивност. Тази комбинация от липса на интерес и трудности пред превеждането на средства към борсите ограничи и ще продължи да ограничава потенциалния ръст на цените“, смята анализаторът от Делтасток.

Исторически погледнато най-големите ръстове в цената на биткойна са се случили благодарение най-вече на спекулации, отколкото на реалния прогрес на технологията или полезността на валутата. Поскъпването на биткойна до 19 хил. долара в края на миналата година беше подхранено от убеждението, че цената винаги ще върви нагоре.
Повечето хора знаят какво е биткойн и не искат да купуват предвид рисковете. И именно това е проблемът, че в момента липсва нова вълна купувачи, на които да се продава, отбеляза още в средата на годината Bloomberg.

Регулации

Нарастването на публичния интерес към криптовалутите привлече погледа на регулаторните органи от цял свят, чиято цел е да предпазят инвеститорите и да предотвратят незаконни практики. Реакцията им през 2018-та варира от пълна забрана на криптовалутите (Китай) до по-умерен подход от страна на САЩ, Япония и Европа, който цели да противодейства на прането на пари, финансиране на тероризма и измамите без да спре развитието на технологията.

„Въпреки умерения подход на някои регулатори, голяма част от банките и разплащателни системи отказват преводи от и към борси за криптовалути, защото трябва да спазват директивите за борба с изпирането на пари (AMLD) и KYC (Know your customer)”, обясни Ивайло Чаушев. По неговите думи спазването на гореспоменатите е трудно поради анонимния характер на криптовалутите и може да доведе до отнемане на лиценза или високи глоби за дадената банка.

Регулаторите по света, опасявайки се от неприемливи загуби за потребителите, ограничиха и първичните монетни предлагания.

Гореспоменатите причини доведоха и до липса на ликвидност, която води до резки ценови движения, които наблюдаваме и ще продължим да наблюдаваме, отбелязват анализатори. От своя страна, високата волатилност често отблъсква инвеститорите на дребно, които бяха основната причина за миналите ръстове.

Последна актуализация: 07:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 2
Koill1980
преди 5 години
Кажете ми кое е по ценно от златото и валутите :) най ценното нещо на тази планета се нарича (информация) блокчейнна е информация в реално време, която ще облекчи във голяма степен глобалния бизнес и много правителства във всички аспекти, за това и го наричат откритието на века едва ли не, а както знаем, той не може да функционира без крипто койни, все едно да имате Интернет но да не можете да влизате във сайтове, сега кажете ми дали имат бъдеще криптовалутите и дали нямат никаква стойност :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Не съм казал, че това е най-прекият път за стокообмен, моля те не ми вади думите извън контекста. Опровергавах твърдението на No11, че "единичките и нулите" не стават за нищо. Ти също и с швейцарски франкове не можеш директно да си купиш мляко и яйца от български магазин, но това не значи, че франковете ти са безполезни. В промишлеността се използва около 12% от годишния добив на злато, което е учудващо голямо количество, но все пак е много по-малко от инвестиционното злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
0
преди 5 години
Tоест,купувам салам,който продавам за мляко ,млякото го продавам и парите си купувам яйца.Защото съм имал нужда от яйца.Купувам с гадните фиатни бари криптоси,които птодавам за фиатни пари и си купувам ядене и пиене.Железен си,отктри най-прекият и евтин път за стокообмена.Относно златото,че ссе използва основно като инвестиция-не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 12
Sakamano
преди 5 години
Но с тези "единички и нули" мога да си купя реални хартиени левове, а с тях - ядене, пиене и други полезни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 7
Kikaha2
преди 5 години
няма какво да му се "възстановява" , той все още е прекалено напомпан....4000 долара са много пари за група единички и нули, които не стават за нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 9
Sakamano
преди 5 години
Практическото приложение (применение) ще дойде с времето. Все още повечето хора не разбират криптовалутите. Ситуацията е аналогична с въвеждането на хартиените пари. Отначало хората не са успявали да проумеят как някаква хартийка може да има стойност, много от тях са считали банкнотите за напълно безполезни и са ги използвали за да си разпалват печките с тях. А сега говорим за валута, която изобщо няма физически еквивалент. Не можеш да я видиш, не можеш да я пипнеш, що за *** е това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 3
george353
преди 5 години
Не знам за криптосите, но блокчейн девелъпър да си в момента. Пишат контракти, та пушек се вдига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
SS-23
преди 5 години
@Доста фиатна парА се съдържа все още в "балона", т.е. още има, какво да "изпусне", докато се "спука" )))@Тц, не мисля. Всичко над 5000 беше чист въздух, надут с един друг въздух, наречет тетер.Няма кой да купува този биткойн, като функция, а да не говорим пък спекулативно. Аз считам, че от тук насетне може да им само ръст, ако има реално използване на тия пиксели. Заради спекулация - няма кой да купува, тъй като идейният балон е спукан. Докато не нарастне Ценноста да даден койн - той няма да расте, а Ценноста ще дойде с практическото применение. Трябва да може да се купува нещо, без да е задължително да се минава през фиат, тогава и само тогава ще и "туземун". До тогава - умряла работа, като златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Благородните метали като златото действително имат практическо приложение, но в промишлеността се използва много малка част от добива - почти всичкото съществуващо злато служи единствено за инвестиционни цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 5
0
преди 5 години
Толкова неверни неща на едно място-как успя да ги събереш?1.нормалните криптовалути не могат да бъдат фабрикувани в неограничени количества според нуждите или кефът на някого-Кой са нормални криптоси? Икак не могат да се "печатат"неограничено и клонират.От един Криптос/биткойн/ станаха хилиди.Фиатните пари имат лимит/максимум колкото са държавите в света/ Криптосите може по милиард на човек.Количеството на фиатните пари се регуира.2.Златцето, сребърцето или платинчичката са материални и имат практическо приложение-електроника,бижутерство,изкуство...Бързо ликвидни са с постоянна цена и се разменят на всякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още