IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на САЩ се е свил през юли

Дефицитът в търговията с Китай обаче се увеличава

17:05 | 04.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Търговският дефицит на САЩ леко се е свил през юли, но дефицитът в търговията с Китай е скочил до шестмесечен максимум, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Докладът на министерството на търговията бе публикуван днес на фона на новата ескалация в търговската война между двете най-големи световни икономики. В неделя, 1 септември, те си наложиха взаимно нови мита, което разпали страховете от световна рецесия. Президентът Доналд Тръмп предупреди по-рано тази седмица, че ще бъде "по-твърд" спрямо Пекин при свой евентуален втори мандат, ако търговските преговори се проточат.

Дефицитът по общата външна търговия на САЩ е намалял с 2,7 на сто до 54 млрд. д. с възстановяването на износа и спада на вноса. Даните за юни са преразледани към повишение и според новите стойности дефицитът е бил 55,5 млрд. долара спрямо обявените първоначално 55,2 млрд. долара.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха свиване на дефицита до 53,3 млрд. долара през юли.

Дефицитът по търговията със стоки с Китай, който е политически чувствителен въпрос и прицел на политиката "Америка на първо място" на Тръмп, е нараснал с 9,4 на сто до 32,8 млрд. долара, като вносът е скочил с 6,4 на сто.

Износът за Китай е намалял с 3,3 на сто през юли. Дефицитът по търговията със стоки с ЕС е нараснал до рекорден максимум, като дефицитът по търговията с Германия е най-големият от август 2015 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още