IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея понижи лихвения процент до рекордно ниско ниво

Централната банка на Южна Корея понижи лихвения си процент с 25 базисни точки до ниво от 1,25%

11:57 | 16.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централната банка на Южна Корея понижи лихвения си процент с 25 базисни точки. С пет гласа „за“ и два -„против“ лихвата беше понижена до рекордно ниско ниво от 1,25%. Това е второто понижение за три месеца на фона на нарастващия дефлационен натиск и забавянето на икономиката, с оглед на това, че растежът на потреблението отслабва, а намаляването на  износа и инвестициите в съоръжения продължава. Банката също остави опциите за по-нататъшно облекчение отворени, съобщава tradingeconomics.com. 

Бордът ѝ счита, че темпът на глобалния икономически растеж продължава да се забавя, тъй като търговията се свива. Глобалните финансови пазари показват високи нива на нестабилност, засегнати главно от несигурността относно търговския спор между САЩ и Китай и незадоволителните икономически показатели в големите страни. Прогнозите са, че в бъдеще глобалния икономически растеж и глобалните финансови пазари вероятно ще бъдат повлияни от фактори като разрастване на степента на разпространение на търговския протекционизъм, промени в паричната политика на основните глобални актьори и геополитически рискове. 

Според ръководството на банката темпът на вътрешния икономически растеж остава бавен, заради по-слабия ръст на потреблението. Забелязват се промени в инвестициите в строителство, а намаляването на износа и инвестициите в съоръжения продължава. Условията на заетост са се подобрили частично с увеличаването на броя на заетите лица. В бъдеще бордът на банката очаква вътрешния икономически растеж да спадне под прогнозитания от юли, главно поради продължаващия търговски спор между САЩ и Китай и засилените геополитически рискове.

Инфлацията на потребителските цени отбеляза отрицателен темп на нарастване, вследствие главно на спада на цените на нефтопродуктите, селскостопански, животински и рибни продукти и обществените услуги. Очакванията са, че инфлацията на потребителските цени ще остане под прогнозираното през юли ниво  и ще се колебае известно време на ниво около 0 процента, а след това ще премине в диапазона на единия процент от следващата година. Базовата инфлация също постепенно ще се повишава.

На вътрешните финансови пазари дългосрочните лихвени проценти и цените на акциите са се повишили, а курсът на корейския вон спрямо щатския долар отбелязва понижение. Темпът на нарастване на кредитирането на домакинствата продължава да се забавя. Цените на жилищата остават стабилни като цяло, но са се повишили в Сеул и околностите му.

В бъдеще ръководството на централната банка планира да проведе парична политика, която да гарантира, че  възстановяването на икономическия растеж продължава и инфлацията на потребителските цени може да бъде стабилизирана около целевото ниво, като същевременно обръща внимание на финансовата стабилност. Очаква се, че вътрешният икономически растеж ще бъде умерен, а инфлационният натиск от страна на търсенето ще остане на ниско ниво. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още