IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изабел Шнабел: Не се страхувайте от растящия държавен дълг

Силната фискална подкрепа всъщност подсилва ефективността на паричната политика и смекчава дългосрочните разходи от пандемията, смята членът на УС на ЕЦБ

18:03 | 10.10.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изабел Шнабел.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Изабел Шнабел. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Растящите нива на държавния дълг вследствие на пандемията не трябва да се възприемат като заплаха за независимостта на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това посочи членът на Управителния съвет Изабел Шнабел в коментар за германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Пандемията увеличава държавния дълг в света“, написа Шнабел, цитирана от Bloomberg. „В Германия особено много наблюдатели са притеснени за това развитие. Те го смятат за заплаха за независимостта на Европейската централна банка“, посочи тя.

Според германката обаче силната фискална подкрепа в еврозоната всъщност „подсилва ефективността на паричната политика и смекчава дългосрочните разходи от пандемията“. През изминалата седмица някои нейни колеги от ЕЦБ също предупредиха, че не трябва да се оттегля държавната подкрепа твърде рано.

Таргетирани, правителствени инвестиции с перспектива могат да помогнат за „устойчив растеж, да увеличат дългосрочната конкурентоспособност и да улеснят необходимото намаление на дълговото съотношение, след като веднъж кризата бъде преодоляна“, посочва Шнабел в своя коментар.

„Това също така ще даде на ЕЦБ повече пространство за маневри в бъдеще, което дори ще засили нейната независимост“, смята тя.

Във вторник управителят на ЕЦБ Кристин Лагард предупреди, че мерките за ограничаване на коронавируса представляват явен риск за икономическото възстановяване на региона, като призова правителствата да не преустановяват фискалната подкрепа твърде скоро.

„Наблюдавахме възстановяване от края на пролетта и началото на лятото, но сега се страхуваме, че мерките за ограничаване, които трябва да бъдат предприети от властите, ще окажат влияние“, каза Лагард в интервю, излъчено по време на онлайн събитие на Wall Street Journal.

„Важно в момента е фискалната и парична политика да работят ръка за ръка, давайки сигурност, че няма да се стигне до ефекта, който бихме имали, ако мерките бъдат оттеглени твърде рано“, заяви Лагард.

Управителят на Испанската централна банка Пабло Ернандес де Кос повтори тези очаквания и пред испанските депутати в Мадрид, посочвайки, че ранното премахване на фискалните мерки в Испания и еврозоната ще има отрицателно въздействие, което „ще надхвърли потенциалните разходи за поддържане на мерките до възстановяването“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 2
Petar2015
преди 3 години
Не страхувайте от растящия държавен дълг - някой друг ще го плаща. Но кой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Малиииий ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още