IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Великобритания нараства с рекордните 16% през третото тримесечие

Публичният дълг на страната набъбва до нови върхове и вероятно ще се наложи увеличаване на данъците, за да се покрие дефицитът

11:54 | 22.12.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Икономическото възстановяване на Великобритания от катастрофалната пандемия от коронавирус е по-бързо от очакваното през третото тримесечие, според официалните данни, публикувани от Ройтерс.

Брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с рекордните 16% от юли до септември, ревизиран нагоре спрямо предишната оценка за ръст от 15,5%. Това обаче не компенсира спада от 18,8% през второто тримесечие, когато голяма част от икономиката беше спряна.

бвп бвп

Икономиката на Великобритания е засегната от пандемията по-силно от повечето други страни. Кралството се нарежда след Италия по смъртност от коронавирус в Европа. Първоначалното блокиране продължи по-дълго от повечето други държави, а сега Лондон и близките райони отново са под строги ограничения, тъй като правителството се опитва да забави разпространението на открития нов вирусен щам.

Очакванията на Английската централна банка са БВП да се свие отново през четвъртото тримесечие, тъй като притесненията за крайния срок за сключването на търговска сделка с Европейския съюз (ЕС) на 31 декември усложняват още повече ситуацията.

Последните данни показват, че икономиката все още е с 8,6% по-слаба в сравнение с края на 2019 г., но свиването в продукцията е по-малко спрямо първоначалната прогноза за  9,7% спад на годишна база. Те също така показват, че доходите на домакинствата нарастват през лятото, тъй като много работници се върнаха на работните си места след временните съкращения през пролетта.

Потребителските разходи се увеличават с почти 20% през третото тримесечие, като домакинствата намаляват част от спестяванията, натрупани през второто тримесечие, когато на жителите на Острова беше наредено да си стоят вкъщи, а повечето търговци на дребно затвориха обектите си. Равнището на спестяванията спада до 16,9% от рекордните 27,4% през второто тримесечие.

Службата за национална статистика също обяви, че Великобритания е заела рекордните 241 млрд. лири (323 млрд. долара) през първите осем месеца на финансовата година, с близо 190 млрд. лири повече, отколкото за същия период година по-рано.

Очаква се дефицитът да достигне почти 400 млрд. лири през фискалната 2020/2021 г., близо 20% от БВП, или двойно повече от този през световната финансова криза.

Публичният дълг възлиза на почти 2,1 трлн. лири или 99,5% от БВП, най-високото ниво от 1962 г. насам.

Финансовият министър Риши Сунак потвърди обещанието си да се справи с огромния недостиг на средства, но не веднага. „Когато икономиката ни се възстанови, е редно да предприемем необходимите стъпки, за да поставим публичните финанси на по-устойчиви основи, така че да можем да отговорим на бъдещи кризи по начина, по който направихме тази година“, каза той в изявление.

Международният валутен фонд заяви, че Великобритания вероятно ще трябва да повиши данъците след пандемията, за да запълни празнината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още