IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следената от Фед ценова инфлация достигна 13-годишен връх през май

Спрямо година по-рано индексът се повиши с цели 3,9% след растеж с 3,6% през април

18:10 | 25.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на потребителските стоки, измерени чрез индекса на личните потребителски разходи (PCE) – параметър, който се следи изкъсо от Фед, са нараснали рязко през май с най-силно темпо от 2008 г. насам, сигнализирайки, че американските потребители вероятно ще трябва да плащат повече за стоки и услуги през лятото, тъй като икономиката се възстановява от коронавирусната пандемия. 

Индексът PCE се повиши през май с 0,4% спрямо април, нараствайки за трети пореден месец. Спрямо година по-рано индексът се повиши с цели 3,9% след растеж с 3,6% през април. Това е най-високото повишение от 2008 г. насам, когато петролните цени в световен мащаб достигнаха ценовия пик от 150 долара за барел.

Основният ценови индекс (основният PCE индекс, изключвайки волатилните цени на храни и енергия), който се следи внимателно от Фед като мерило за инфлацията, нарасна през май с 0,5% спрямо април, когато се повиши с 0,7 на сто, докато на година база се увеличи с 3,4% след повишение с 3,1% месец по-рано - най-силен годишен ръст от април 1992 г., предава Bloomberg.

Инфлационният натиск се увеличи значително през последните месеци, но показателите за инфлацията за годината се изкривяват от така наречените базови ефекти. Поради много слабите отпечатъци на инфлацията в началото на пандемията, годишните увеличения в показателите на цените изглеждат по-големи.

Дали скорошното повишаване на инфлацията ще бъде временно, или ще е началото на по-голяма тенденция, е предмет на интензивно обсъждано сред икономисти, участници на пазара и политици. Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл призна, че нарастването на инфлацията е по-голямо от очакваното, но като цяло той поддържа тезата, че скокът ще се окаже временен.

Трябва да се има предвид, че целевото ниво на Фед е за годишна инфлация от 2 на сто, а основният PCE индекс продължава да нараства силно за втори пореден месец далеч над това ниво. Както Пауъл, така и други членове на Фед обаче продължават да твърдят, че инфлационния ръст е само временен и че цените ще започват да отслабват през следващата година, когато икономиката на САЩ се нормализира, повечето хора се върнат на работа и когато отшуми широко разпространения недостиг на работна ръка и на консумативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още