IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ: Инфлацията може да доближи целта от 2%

Гуверньорът на Японската централна банка даде ясен сигнал, че ниските лихви може да не бъдат премахнати

12:36 | 15.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Курода отрече възможността страната да претърпи икономически спад с ускорена инфлация, добавяйки, че според него Япония не е в стагфлация.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Shoko Takayasu/Bloomberg</em></p>

Курода отрече възможността страната да претърпи икономически спад с ускорена инфлация, добавяйки, че според него Япония не е в стагфлация. Снимка: Shoko Takayasu/Bloomberg

Инфлацията в Япония може да доближи целта от 2% на фона на нарастващи цени на суровините. Такова изказване направи гуверньорът на Японската централна банка Харухико Курода, цитиран от Ройтерс. С коментара си Курода дава най-ясния сигнал към момента, че натискът на покачващите се цени в страната ще продължи да се разраства.

Курода обаче заяви, че централната банка ще продължи да поддържа свръхразхлабената си парична политика, за да е сигурно, че всяко повишение в цените ще бъде придружено от по-високи заплати и възстановяване на икономиката.

„Истина е, че има шанс индексът на потребителските цени да достигне 2% по различни канали“, каза гуверньорът пред парламента. „Това, което се иска обаче, е икономиката да се възстанови устойчиво и да се увеличат печалбите на компаниите, което съответно да доведе до по-високи заплати и инфлация. Търпеливо поддържаме ултраразхлабена политика, за да постигнем това възможно най-скоро“, каза Курода.

Коментарите на Курода са предшествани от тези на заместник-гуверньора на финансовата институция Масайоши Амамия. Миналата седмица Амамия посочи, че инфлационният натиск в Япония постепенно нараства, като повече фирми прехвърлят по-високите разходи върху потребителите.

Индексът, измерващ очакванията на домакинствата за инфлацията за една година напред,  достигна 2,16% през декември. Това е най-високото ниво от близо седем години насам, става ясно от правителствените данни.

Япония не бе имунизирана срещу глобалната инфлация при суровините като ръстът в цените на едро през ноември достигна рекордните 9% на годишна база.

Индексът на потребителските цени, извън тези на храните и енергията, се задържа около нулата и нарасна с едва 0,1% през октомври, след като фирмите продължават да са внимателни с предаването на разходите към потребителите поради опасения, че домакинствата може да намалят разходите си.

Курода заяви, че скорошният ръст в цените на едро няма веднага да допринесе и за инфлацията при потребителските стоки. Той обаче посочи, че намалението в телефонните такси изтри 1,5 процентни пункта от инфлацията. „Ако не се вземе предвид този ефект, то инфлацията се ускорява с малко повече от 0,1%“, каза Курода.

Нарастващите цени на материалите се превърнаха в причина за опасения за представителите на банката, тъй като те засягат наскоро отворилата икономика след приключилите на 30 септември мерки за справяне с пандемията.

По-рано този месец премиерът на страната Фумио Кишида изрази опасения, че глобалният ръст в инфлацията „има риск да се разпространи и до Япония“. Курода обаче отрече възможността страната да претърпи икономически спад с ускорена инфлация, добавяйки, че според него Япония не е в стагфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още