IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка бори покачващите се лихви с ликвидна инжекция

97 млрд. долара ще бъдат инжектирани на пазарите

11:14 | 14.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Към момента централната банка на страната е предложила инжекция на обща стойност 11 трилиона йени, ако се включи и офертата за 2 трилиона йени , направена в понеделник.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</em></p>

Към момента централната банка на страната е предложила инжекция на обща стойност 11 трилиона йени, ако се включи и офертата за 2 трилиона йени , направена в понеделник. Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

В опит да се справи с покачващите се краткосрочни лихвени проценти японската централна банка предложи финансова инжекция на стойност общо 97 млрд. долара в пазарите под формата на временни покупки на правителствени облигации, съобщи CNBC.

Във вторник централната банка направи две предложения, включително едно за покупка на облигации на стойност 2 трилиона японски йени (17,6 млрд. долара), за незабавно осигуряване на средства. При друга оферта банката ще закупи 7 трилиона йени с цел инжектирането на средства в периода 15-16 декември.

И двете оферти са с възможност за продажба на облигациите.

Към момента централната банка на страната е предложила инжекция на обща стойност 11 трилиона йени, ако се включи и офертата за 2 трилиона йени, направена в понеделник. Това е първата такава операция от близо две години насам.

„Основната лихва се движи около нулата – знак, че нарастващият натиск върху лихвите на паричния пазар не се е успокоил въпреки офертата от понеделник“, заяви старшият пазарен икономист в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Наоми Мугурума. „Централната банка вероятно се опита да ограничи последващи покачвания на лихвата, като направи оферти за покупка на облигации в два последователни дни“, каза Мугурума.

През последните дни лихвените равнища на паричните пазари се покачиха на фона на нарастващо търсене на средства в края на годината.

Друга схема на финансовата институция за подкрепа на по-малките заемодатели, ударени от ултраниски лихви, също доведе до покачване на разходите за краткосрочни заеми, подчертавайки триковете на централната банка да запази лихвите ниски – без да свива банковата печалба твърде силно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още