IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Астрономическата инфлация" в Куба достигна поне 70 процента

Правителството на социалистическата страна се бори с недостига на хранителни продукти и изключително високите потребителски цени

16:18 | 22.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Natalia Favre/Bloomberg</em></p>

Снимка: Natalia Favre/Bloomberg

От месеци хората в България и Европа се вълнуват от повишаването на потребителските цени. В сравнение с Куба обаче инфлацията тука все още е повече от умерена: по официални данни до края на годината инфлацията в управляваната от социалистите островна държава в Карибския басейн ще надхвърли 70%. Според експертите обаче тя е много по-висока, пише в свой анализ германският Der Spiegel.

Министърът на икономиката Алехандро Гил заяви пред парламента, че „очевидно“ инфлацията в страната му ще надхвърли прага от 70%. По този начин Куба има една от най-високите инфлации в света. Според него обаче ситуацията „не може да се сравни с тази в други държави, защото е преднамерена“. Това е „астрономическа“ инфлация, но заплатите също са се увеличили“, пояснява министърът.

Павел Видал, бивш икономист в централната банка на Куба, заяви, че правителството използва остарял модел за изчисляване на индекса на потребителските цени, който не отчита правилно разрастващия се частен сектор и неофициалните пазари.

Реалната инфлация, която в по-голямата си част се осъществява на частните и неформалните пазари, се подценява, казва той. И добавя, че потребителските цени „със сигурност“ са се повишили с трицифрено темпо. Според изчисленията увеличението може да е между 100% и 500% „Това съответства на непотвърдена информация, според която цените на продуктите са се увеличили средно от четири до осем пъти“, казва Видал.

Валутната реформа е считана за причина за инфлацията

Собственик на магазин за хамбургери в Хавана например разказва пред агенция Ройтерс колко много са се увеличили цените на суровините. „Миналата година продавах един свински бургер за 25 песос, а сега струва 85", казва той.

Твърди се, че причината за огромната инфлация е валутната реформа, която слива две валути в една. В средата на миналия декември президентът на Куба Мигел Диас-Канел обяви паричната реформа - в сила от 1 януари т.г., с която се елиминира сложната система с двойна валута и множество валутни курсове. Намерението бе да се подобри средата за бизнес.

По време на реформата заплатите ще бъдат увеличени постепенно с общо 450 процента. В началото на годината правителството повиши цените с 44%. В същото време то повиши и нивата на заплатите. Докато през януари минималната заплата бе 2100 песос на месец, в края на годината тя е почти два пъти по-висока - 3934 песос (145 евро).

Гил заяви, че инфлацията се дължи и на фактори като пандемията и икономическото ембарго на САЩ върху островната държава. По тази причина неефективната държавна икономика се е свила с 10,9 % през 2020 г., особено поради замирането на туризма.

Той се надява, че икономическият растеж ще се върне към нивото от четири процента през следващата година. През 2021 г. икономиката на социалистическата страна нарасна само с 2% - достигайки само една трета от планирания растеж, което Гил обяснява отчасти с икономическите санкции. „През 2022 г. постепенно ще премахнем инфлацията. Това няма да е лесно, но не е и невъзможно“, уверен е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още