IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските акции продължават спада си след засилване на напрежението около Украйна

Рублата поевтинява с 0,6%, достигайки ниво от 80,2850 рубли за долар

10:07 | 22.02.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Руските акции продължават да поевтиняват във вторник, докато инвеститорите осмислят потенциала за нови санкции срещу страната, след като руският президент Владимир Путин призна двете сепаратистки републики Донецк и Луганск в Източна Украйна и изпрати руски военни в двата района, съобщава Bloomberg.

Основният руски борсов индекс MOEX се понижи с 6,9%, продължавайки най-стръмния си спад от анексирането на Крим през март 2014 г. от понеделник. Към 9:45 ч. българско време леко се възстановява, ограничавайки спада си до 4,60%.

Рублата е с 0,6% надолу, достигайки ниво от 80,2850 рубли за долар, след като отбеляза най-голямото си понижение от март 2020 г. вчера.

Ключовият въпрос за инвеститорите в момента е докъде ще стигнат САЩ и съюзниците им със санкциите в отговор на решението на Путин да признае двете отцепнически републики. Посланиците на Европейския съюз ще се срещнат във вторник, за да обсъдят санкциите в отговор на указите на Путин, макар че може да минат дни, преди да бъде финализиран пакетът. Русия непрекъснато отрича твърденията за планове да нахлуе в Украйна.

„Мащабът на руския натиск е все още несигурен въпреки признаването на сепаратистките региони“, казва Раджев де Мело, глобален мениджър на макропортфейла в GAMA Asset Management. “По-тревожно е, че двата сепаратистки региона претендират за целите области Донецк и Луганск и изпращат войски, подкрепени от Русия, към останалата част на провинциите“.

Не е ясно какво ще определят САЩ и съюзниците им като инвазия и какво ще задейства по-големи санкции. Някои европейски държави са предпазливи спрямо икономическите последици, които може да претърпят от санкциите срещу Русия предвид зависимостта им от вноса на газ.

Акциите на базирания в Русия производител на алуминий "Русал" се сринаха с 22% в Хонконг, което е най-големият им спад от април 2018 г. Тогава компанията бе ударена от по-ранен кръг от американски санкции в отговор на това, което министерството на финансите на САЩ тогава определи като „пагубна активност по целия свят“ от страна на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Поздрав за ватенката, за евлоги (Евлоги Георгиев - прости му - той не е виновен) и за целият екип на Инвесторът - руският пазар в моментът - махнете тиренцата: htt-ps:/-/ib-b.co/sv8y4jw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Загубена работа тва.Падат цените им в рубли, отделно рублата се обезценява стабилно и неумолимо.Хората направиха през тези години хиляди проценти в разумни инвестиции в компании, необременени с кремълски геополитически амбиции...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо, лоен плондир, ти си едно лузърче. Даже не мога да употребя мъжки род за теб, по-скоро отговаряш на среден. И всеки може да те види във ФБ, Димитър Неков с профилна снимка на актьора, играещ император в Стар Уорс, за какво жалко същество иде реч. А жалките руски акцийки си ги хвали другаде, че като видя цената в долари за последните 10-15 години досега и ми става смешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Всъщност спадът е много по-малък от вчера и има немалко компании на плюс. Ватенка, аз съм инвеститор и затова съм в Инвестор БГ. Въпросът е ти чий го дириш тук. Мен не ме мисли. Аз съм дългосрочен инвеститор и не ми дреме особено, първо защото съм видял какво ли не, второ: защото руските инвестиции ми носят огромна доходност и трето, защото ще мога да реинвестирам на ниски нива. По темата: те и 14-а година се сринаха, и пак възстановиха. Сега ще е още по-бързо. Тогава се оказа, че най големия купувач е била държавата, която си върна мажоритарния дял в много стратегически компании. Вероятно сега ще повтори упражнението в по-голям мащаб, а панически продаващите после много ще реват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Има едно медузоподобно човече, на което му избива пяна от тая новина. Митьо, за тебе става въпрос. Тая година няма да ходиш лятото на Мичурин, май!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още