IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанската безработица отново спадна през февруари

Данните на министерството на труда показват, че омикрон вълната е оказала слабо влияние върху пазара на труда на страната

13:14 | 02.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Безработицата в Испания отново е намаляла през февруари, показват данните на министерството на труда на страната, цитирани от Ройтерс.

През миналия месец броят на хората, които са се регистрирали като безработни в страната, е спаднал с 0,36% на месечна база, или с 11 394 души. Така броят на безработните се е свил до 3,11 млн. души.

Десет поредни месеца безработицата в европейската страна отбелязваше серия от спадове, докато през януари 2022 г. тя не нарасна. Обикновено през първия месец на новата година показателят се увеличава заради изтекли договори в селското стопанство и туризма.

Така през януари броят на безработните в страната се е увеличил с 0,55% на месечна база, или със 17 173 души, достигайки ниво от 3,12 млн. души. През втория месец на 2022 г. обаче показателят отново е започнал да отбелязва спадове.

Добавените нетни работни позиции през февруари са били 37 726 броя, с което броят на регистрираните служители е достигнал 19,93 млн. души. Това е рекордно равнище за испанския пазар на труда.

Делът на хората, които са получавали помощи по някоя от държавните схеми за безработица, се е свил от 105 043 души през януари до 101 736 души през февруари.

Въпреки омикрон вълната през януари данните показват, че коронавирусът е имал ограничено влияние върху пазара на труда на Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още