IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързото покачване на цените на енергията отново ускори инфлацията в Германия

Годишната инфлация в най-голямата европейска икономика е достигнала 5,1% през февруари

14:58 | 11.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ben Kilb/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ben Kilb/Bloomberg

Продължаващото поскъпване на енергията доведе до поредно ускоряване на германската инфлация. През февруари покачването на цените в страната е останало на високи равнища, показват данните на Федералната статистическа служба (Destatis), публикувани в петък.

Годишната инфлация е достигнала 5,1% през февруари, докато предходния месец тя се е равнявала на 4,9%. Месечното увеличение на цените е било в размер на 0,9 на сто.

Причина за повишението са ефектите, свързани с кризата, по-конкретно продължаващите проблеми с веригите на доставки и значителното покачване на цените във възходящите етапи на икономическия процес, особено тези на енергията.

"Ефектите от пандемията от коронавирус все повече се увеличават заради несигурността, свързана с руската атака срещу Украйна", каза ръководителят на Destatis Георг Тийл. "Сегашното покачване на цените, особено на продуктите от минерално масло, все още не е отразено в резултатите за февруари", допълва икономистът.

Цената на стоките в Германия се е увеличила със 7,9% на годишна база, като значително увеличение е отчетено в цената на енергийните продукти в размер на 22,5%. Моторните горива са поскъпнали с 25,8%, докато цената на енергията за домакинствата е нараснала с 20,8%.

Значителен ръст е отчетен и в цената на нафтата за отопление (52,6%), природния газ (35,7%) и тока (13,0%).

Услугите са поскъпнали с 2,8% на годишна база, с което покачването на цените е останало под общото равнище на инфлацията. Намаление в цената е имало в сферата на телекомуникациите (-0,1% спад) и социалните услуги (-2,4% спад).

Данните на базирания във Висбаден институт показват още, че инфлацията, извън цените на енергията, е била на ниво от 3,3%. Ако се изключи и поскъпването на храните, показателят се равнява на 3,0%.

В началото на март Германската централна банка (Бундесбанк) предупреди, че инфлацията в Германия може да достигне средно равнище от 5% през тази година, тъй като войната на Русия с Украйна допълнително ще оскъпи енергийните стоки.

„Очакванията са еврозоната също да запише рекордно високо равнище на инфлацията“, каза гуверньорът на банката Йоахим Нагел. „Трябва да държим погледите си насочени към нормализирането на паричната политика“, апелира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още