IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булард се застъпва за лихвен процент от 3,5% в края на годината

Управителят на Федералния резерв за Сейнт Луис настоява за по-значителни ходове, за да се ограничи инфлацията и не споделя опасенията за рецесия

10:55 | 19.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Джеймс Булард. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Джеймс Булард. Снимка: Bloomberg LP

Американският централен банкер Джеймс Булард призова за повишаване на лихвените проценти в САЩ до 3,5% до края на годината, за да се ограничи високата инфлация. Това обаче не би могло да се постигне наведнъж, а увеличенията не бива да са с повече от 0,5 процентни пункта на стъпка. Но не може да се изключва такова и от 0,75%, заяви в понеделник вечерта управителят на Фед за Сейнт Луис. Икономиката на САЩ няма да изпадне в рецесия, а нивото на безработица, което в момента е 3,6%, вероятно ще спадне под 3% през тази година, каза още той, цитиран от Bloomberg. 

„Повече от 50 базисни пункта не е моят основен сценарий в момента“, каза Булард по време на виртуална презентация пред Съвета за външни отношения в понеделник, като добави, че Фед по времето на управлението на Алън Грийнспан е направил такова повишение през 1994 г., което е довело до десетилетна експанзия. „Не бих го изключил, но това не е моят основен сценарий тук“, каза той.

Булард добави, че войната в Украйна вероятно ще окаже значително въздействие върху икономическото развитие в Европа, но въздействието ѝ в Северна Америка вероятно ще остане ограничено.

Председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че е възможно увеличение с 50 базисни пункта на срещата на Фед на 3-4 май. Оттогава коментарите на колегите му затвърдиха очакванията, че те ще предприемат този ход, тъй като все повече централни банкери стават по-ястребово настроени*, за да ограничат най-горещата инфлация от 1981 г. насам.

 

 

 

 

 

Булард повтори, че предпочита лихвен процент от около 3,5%, позовавайки се на версия на правилото на Тейлър - насока, разработена от Джон Тейлър от Станфордския университет, която използва инфлацията, нивото на безработица и оценка на неутралния лихвен процент - процент, който не води нито до свиване, нито до разширяване - за да стигне до своята оценка.

„Не можеш да направиш всичко наведнъж, но мисля, че е добре да стигнем до това ниво до края на годината", каза Булард.

Първата цел на Федералната комисия за отворения пазар трябва да бъде скорошно достигане на неутрален лихвен процент, казва Булард. Комисията оценява този процент на около 2,4%.

„Искаме да стигнем до неутрална ставка експедитивно, предполагам, че това е думата на деня", каза той, повтаряйки дума, използвана от редица негови колеги. „Дори съм казвал, че искаме да стигнем над неутралната стойност още през третото тримесечие и да се опитаме да окажем допълнителен натиск за понижаване на инфлацията в този момент“, допълни Булард.

Представителят на Фед от Сейнт Луис заяви, че да се говори за рецесия е преждевременно, тъй като към този момент Фед е повишил лихвените проценти само веднъж. Той прогнозира, че американската икономика ще нарасне със здравословен темп, надвишаващ дългосрочната ѝ тенденция, както през 2022 г., така и през 2023 г., като добави, че очаква безработицата да спадне под 3%.

Протоколът от заседанието на Фед през март показа, че много представители на банката не са предпочитали повишаване на лихвите с половин пункт и са избрали по-предпазливия ход от 25 базисни пункта заради несигурността около инвазията на Русия в Украйна.

* Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Setver
преди 2 години
Браво, 3.5% до края на годината е постижимо и реално. Това може да не намали инфлацията, но поне ще спре растежа и и догодина ако ФЕД стигне до нива от 7-8% лихва тогава може да има и спад на инфлацията. Разбира се ЕЦБ също ще трябва да действа, ако не иска да еврото да стигне паритет с долара че и по-надолу да слезе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още