IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на производствените цени в Германия се задържа на многогодишен връх

Ценовият индекс се е повишил с над 30% на годишна база през март, а основен двигател отново са били поскъпващите енергоносители

12:13 | 20.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Темпът на растеж на производствените цени в Германия се е задържал на многогодишен връх през март, когато поскъпващите енергоносители са продължили да натежават на общия ценови индекс, заедно с войната в Украйна, съобщи Федералната статистическа служба (Destatis) в сряда.

Производствените цени в Германия са нараснали с 30,9% на годишна и с 4,9% на месечна база през март. Годишното увеличение е било най-високото в историята, допълват от Destatis. За сравнение - през януари и февруари годишното покачване е било в размер на 25,0% и 25,9%.

Резултатът вече обхваща първите последици от руската инвазия в Украйна.

Като се изключи енергията, ценовият индекс е нараснал с 14,0% спрямо същия период предходната година

Както и при потребителските цени, основен двигател на движението са били поскъпващите енергоносители. Като цяло енергията е станала с 83,8% по-скъпа на годишна база и с 10,4% на месечна база. Водеща причина е било покачването на цените на природния газ (на дистрибуцията му) в размер на 144,8% през март. Електроенергията е станала с 85,1% по-скъпа, а нефтопродуктите от минерално масло - с 61,3%.

Инфлацията при междинните стоки е била в годишен размер от 23,3%. Спрямо февруари 2022 г. тя се е равнявала на 3,5 на сто, като най-голям принос тук са имали поскъпналите с близо 40% за година метали. Инфлацията при торовете и азотните съединения е достигнала 87,2% на годишна база.

Данните на федералната служба показват още, че двигател на инфлацията при нетрайните потребителски стоки, поскъпнали с 9,6% спрямо март 2021 г., са били консервираното месо и месните продукти. Цената на трайните потребителски стоки е нараснала със 7,4% спрямо третия месец на миналата година, докато капиталовите стоки са поскъпнали с 5,8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още