IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спирането на руските енергийни доставки може да удари Германия с 220 млрд. евро

Съветващите правителството в Берлин икономически институти заявиха в обща прогноза, че пълно спиране на вноса на руски газ ще доведе до „рязка рецесия“

14:07 | 13.04.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германия бе предупредена, че може да понесе удар от 220 млрд. евро по производството си в рамките на следващите две години, ако има незабавно спиране на руските енергийни доставки заради Украйна.

Икономическите институти, съветващи правителството в Берлин, заявиха в сряда в обща прогноза, че пълно спиране на вноса на руски газ ще доведе до „рязка рецесия“, съобщава Bloomberg. Загубите за най-голямата европейска икономика ще се равняват на 6,5% от годишното ѝ производство, посочват експертите.

„Решението да станем независими от руски доставки на суровини е вероятно да остане в сила дори и когато военната и политическа ситуация се успокои отново“, се казва в доклада. „Това означава, че част от енергийните доставки и енергоемките индустрии трябва да се прекалибрират“, се казва още в текста.

На фона на увеличаващите се съобщения за жертви и тежки престъпления в Украйна Германия се оказва под все по-голям натиск по отношение на нежеланието да наложи пълно ембарго на руския газ – възприемано като един от най-големите удари, които може да се нанесе на Владимир Путин.

По-рано Украйна отказа на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер посещение в Киев след критиките заради по-ранната му подкрепа за проекта „Северен поток 2“ и ролята му като външен министър за затопляне на отношенията с Москва.

Финансовият министър Кристиан Линднер подчерта големите предизвикателства, пред които е изправена Германия в усилията си да се откъсне от зависимостта от руски енергоизточници колкото се може по-бързо и в същото време спази целта си за климатична неутралност до 2045 г.

„Нашият свят няма да е същият, какъвто някога беше“, написа Линднер, който е председател на пробизнес партията на Свободните демократи, в материал за икономическия всекидневник Handelsblatt.

„Нуждаем се от нови бизнес модели, нови идеи, нови вериги на доставка и нови търговски отношения“, допълни той. Министърът също така подчерта необходимостта да се намали едностранната зависимост, независимо дали става въпрос за внос от Русия или износ към Китай.

Докладът, публикуван в сряда, потвърждава прогнозата за растеж на германската икономика от 2,7% тази година и 3,1% през 2023 г. Инфлацията се очаква да е средно 6,1% през тази година – най-високата от 40 години насам.

Германската икономика, където индустрията е силно преобладаваща, е изправена пред значителни трудности, след като войната в Украйна изпрати цените на енергийните източници до нови върхове и значително затрудни веригите на доставка, които така или иначе бяха ударени от ефектите от пандемията. Инфлацията достигна 7,6% през първия пълен месец на война – най-високото равнище от обединението на Германия през 90-те години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 2 години
Да му мислят арабите :) Ние дърва за огрев имаме... само ,че ще им качим температурите. Те няма да имат вода и храна. Ако искат може да се свиват и да не копат петрол и газ (ОПЕК). Проблемът си е техен :) А ние бавно , но славно ще минем към соларни панели, ядрени централи, електрически коли и т.н. Тази криза просто ще забърза нещата. Също както петролната криза през 70-те. Напомням какво се случи: арабите решиха да си продават картелно петрола ка цени от $100 и се роди първата електрическа кола на GM. САЩ си промениха стратегията и започнаха да копат газ и петрол. Арабите се усетиха и петрола глътна въздух. Спряха веднага разработките на първите ГМ дори ги изтеглиха от пазара (продадените). САЩ въпреки това бавно но славно се превърна в топ 1 производител на петрол и газ. Та най-много сега да видим втора серия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 2 години
Ще се получи лавинообразно спадане, но някой трябва да запълни празнината после. Нали Германците конфискуваха съвсем по демократичен начин Германския Газпром?! Да си го ползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Веск
преди 2 години
Може, ама ако немската икономика се свие това с колко ще се върне по раша? 2-3 процента свиване в икономиката го бройте за 12-13 процента спад в ергийното търсене. Значи ако теглим калема не Германия ще е най-пострадала. Малкия спад в икономиката винаги води до доста по-сериозен спад като проценти в потреблението на енергоресурси. После Германия спад значи спад в ЕС, света и световно свиване на потреблениято на ресурси въобще, което в дадения момент хич не ми изглвежда толкова зле като идея. Стига да е с малко, а да не стане а ла 1929та или 2008ма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още