IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл вероятно ще потвърди сигналите за лихвено увеличение през май

Ако очакванията се потвърдят, това би била първата серия от лихвени повишения за Фед от 2006 г. насам

17:16 | 21.04.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Редица представители на Федералния резерв на САЩ изтъкнаха, че планират да повишат лихвите с 50 базисни пункта (б.п.) през следващия месец и да започнат да свиват рекордния баланс на банката от 9 трлн. долара - двойни усилия, целящи потушаването на рекордната инфлация в САЩ, пише The Wall Street Journal.

Гуверньорът Джером Пауъл ще има възможност да потвърди тези планове днес (21 април), когато предстои да вземе участие в панел по време на дебатите за развитието на световната икономика, организирани от Международния валутен фонд (МВФ), заедно с управителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард.

Миналия месец Пауъл сигнализира, че е възможно увеличение на лихвата от 50 б.п. на следващите заседания на регулатора и оттогава топ представители на Комисията по отворени пазари към банката, определяща паричната политика, допълнително затвърдиха очакванията за такъв ход на заседанието на 3-4 май.

През март централната банка на САЩ избра да повиши цената на кредитите с 25 б.п., като това бе първото увеличение от над 3 години насам. Оттогава редица представители на Фед, включително гуверньорът Лайел Брейнард, сигнализираха, че имат желание по-бързо да повишат лихвите до по-неутрално ниво, което не осигурява стимули.

Ако на заседанието си в началото на май Фед увеличи лихвите, това ще е първата такава серия от 2006 г. насам, а ако повишението е в размер на 50 б.п. - то би било първото от 2000 г.

Предстои на 29 април министерството на труда на САЩ да публикува данните за разходите за труда през първото тримесечие на 2022 г. Тогава ще бъде публикуван и индексът на инфлацията, като очакванията на икономистите в JPMorgan Chase & Co. са основната инфлация - извън цените на храните и енергията - да се е ускорила с 5,3% през март, което би било понижение от рекордния връх от февруари от 5,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
kloynat
преди 2 години
mama mia za tezi s kreditete cialoto stado e v kosharata na evreite shte se vie na ymrialo sityaciata e kat stoi ta gledai
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още