IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Умерен растеж на икономиката въпреки инфлацията и войната

Секторът на услугите се възползва от отслабващата пандемия на коронавируса, но инфлацията помрачава перспективите

11:16 | 21.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

От средата на февруари насам икономиката на САЩ нараства с умерени темпове, става ясно от икономическия доклад на Фед. Според така наречената „Бежова книга", която се основава на икономически анализи от отделните региони, икономиката се подкрепя от повишеното потребление в търговията на дребно и услугите.

Според доклада секторът на услугите се възползва от отслабващата пандемия на коронавируса. Така като цяло Фед оценява ситуацията малко по-положително, отколкото при последните представяния на документа. На 2 март централната банка все още говореше за умерен до скромен растеж. Въпреки това Фед признава, че нарастващите цени и несигурността, предизвикана от последните геополитически събития, помрачават перспективите.

„Перспективите за бъдещия растеж са помрачени от несигурността, породена от последните геополитически събития и повишаването на цените", заяви Фед в сряда в периодичната си компилация от бизнес коментари от цялата страна. Докладът съдържаше подробности за последиците от високата инфлация, затрудненията във веригите на доставки и силното търсене на служители, пише The Wall Street Journal.

Какви са проблемите

В доклада, включващ информация, събрана до 11 април, се казва, че свитият пазар на труда продължава да стимулира силното нарастване на заплатите. Работниците посочват инфлацията като причина за стремежа си към по-високи заплати. Служител в сектора на хранително-вкусовите услуги пояснява пред Фед, че сравнително ниското заплащане в неговата компания е „основен двигател на неотдавнашните усилия за синдикализиране".

Предприятията от сектора на услугите отчитат а силно търсене. Туристическите предприятия в югоизточните щати заявяват, че през тази година активността по време на пролетните почивки е била в подем, докато компаниите от Западното крайбрежие поясняват, че професионалните събития и конгреси бавно започват да се провеждат отново.

„В момента се наблюдава промяна на потребителските разходи, които се връщат към сектора на услугите и свободното време", казва Чарлз Гаскон, старши икономист във Фед за Сейнт Луис. „Хотелиерството и услугите изглеждат много по-оптимистично настроени, отколкото производството“, допълва той.

Като цяло, според „Бежовата книга", промишлеността се е развивала стабилно в повечето области. Въпреки това проблемите във веригите за доставки, затрудненията на пазара на труда и по-високите производствени разходи означават, че предприятията не могат да задоволят изцяло търсенето. Например ниските нива на наличности ограничават продажбите на автомобили.

Според Фед инфлационният натиск също остава висок. Дружествата ще прехвърлят бързо растящите разходи върху клиентите. Особено в производствения сектор много фирми отбелязаха рязко увеличение на разходите за суровини, транспорт и труд. След нападението на Русия над Украйна в няколко района се е стигнало до ръст на цените на енергоизточниците, металите и селскостопанските стоки. Освен това блокирането заради коронавируса в Китай допълнително задълбочава проблемите във веригата за доставки. Благодарение на силното търсене обаче само няколко компании са забелязали отрицателно въздействие върху продажбите.

Най-високата инфлация от 1981 г. насам

Повечето фирми очакват инфлационният натиск да се запази, поясняват от Фед. През март годишната инфлация достигна 8,5%, което е най-високото ниво от повече от 40 години. За първи път от началото на кризата с коронавируса централната банка повиши основния си лихвен процент на заседанието на 16 март.

За срещите през май и юни се очакват необичайно големи стъпки на увеличение на лихвата от по половин процентен пункт.

„Бежовата книга" е икономическият доклад на Федералния резерв, в който дванадесетте регионални централни банки на САЩ описват бизнес настроенията и по този начин създават обща картина на бъдещото икономическо развитие. Документът се публикува осем пъти годишно. Настоящото събиране на данни е приключило на 11 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още