IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Икономиката расте със скромни до умерени темпове

Цените са се повишили с умерен до стабилен темп, а инфлация се наблюдава в цялата икономика

08:27 | 02.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Според Федералния резерв (Фед) икономиката на САЩ наскоро расте със скромни до умерени темпове. Очакванията за близкото бъдеще остават положителни като цяло в повечето райони на Фед, обявиамериканската централна банка публикувания в сряда свой икономически доклад, известен като "Бежова книга".

В доклада, който се основава на икономически контакти от регионите, Фед също така посочва, че затрудненията в доставките и недостигът на работници причиняват ценови натиск. Цените са се повишили с умерен до стабилен темп, а инфлация се наблюдава в цялата икономика, предава DPA. Няколко области отбелязват, че въпреки силното търсене растежът е бил ограничен от прекъсвания на веригите за доставки и недостиг на работна ръка. Потребителските разходи са се увеличили умерено, а ниските запаси задържат продажбите на някои артикули, особено на леки автомобили.

Много от дванадесетте региона на Фед съобщават също така за трудности на компаниите при попълване на позиции, което е довело до увеличение на заплатите.

Търсенето на заеми се е увеличило в почти всички области, въпреки че някои са отчели спад при жилищните ипотеки.

Възможно е по-бързо намаляване на покупките на облигации

Според председателя на Федералния резерв Джером Пауъл икономиката е много силна, но в същото време и инфлационният натиск е висок. Поради това централната банка се стреми да намали покупките на облигации по пътя към повишаване на лихвите по-бързо. Нивото на безработица наскоро спадна до 4,6 процента. Допълнително намаление до 4,5 процента се очаква през ноември.

Джером Пауъл не очаква катаклизми на финансовите пазари въпреки наскоро започналото излизане от кризисния режим. Според него постепенното намаляване на изкупуването на облигации - известно като Tapering - няма да причини такива смущения, каза той пред комисия на Камарата на представителите в сряда.

Ясно сигнализирайки, че Федералният резерв се пренасочва към по-стегната парична политика, Джером Пауъл – който от месеци твърди, че пандемичното ускорение на инфлацията се дължи до голяма степен на преходни сили – заяви пред Конгреса във вторник, че „вероятно това е добър момент да се откажем от тази дума“.

Председателят на Фед, избран миналата седмица за нов 4-годишен мандат, все още смята, че инфлацията ще се забави следващата година. В изказването си пред Комисията по банките в Сената обаче той призна, че тя се оказва по-мощна и трайна от очакваното и че Фед ще обмисли прекратяване на покупките на активи по-рано от планираното.

Затягането на кредитите, преди пазарът на труда да се е завърнал към спокойните дни, преобладаващи преди Covid-19, когато безработицата сред чернокожите бе на рекордно ниски нива и участието в работната сила бе високо, може да предизвика критики, че Фед се отдръпва от новата рамка по парична политика, която прие миналата година. Тя бе създадена, за да осигури широкообхватен и приобщаващ ръст на заетостта. 

Потребителските цени нараснаха с 6,2% през октомври - най-силното увеличение от ноември 1990 г. насам. На този фон Федералният резерв намалява покупките си на ценни книжа с 15 млрд. долара на месец от средата на ноември. По този начин общият обем на покупките може да бъде претопен от началното ниво от 120 млрд. долара на месец до средата на следващата година.

Това е предпоставка за повишаване на лихвите. Ако темпът на намаление трябва да се увеличи, т. нар. Tapering би могъл да приключи по-рано и обръщането на лихвения процент да започне по-рано. В момента Фед поддържа ключовата лихва в диапазона от нула до 0,25 процента.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още