IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнищата на Covid в Китай накараха икономистите да свият прогнозите си за БВП

Няколко големи инвеститиционни банки понижиха прогнозите си за китайската икономика в последните дни, а една от тях очаква ръст на БВП под 4% през 2022 г.

15:46 | 26.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Перспективите за китайската икономика изглежда продължават да се влошават, след като само в рамките на около седмица няколко големи инвестиционни банки понижиха своите прогнози за растежа на Китай, а коронавирусът продължава да върлува из страната, пише CNBC.

Новата медианна прогноза на 9 финансови институции, следени от медията, е за ръст от 4,5% през 2022 г. - повишение, което е значително под целта на правителството за разширяване на икономиката с 5,5%.

Най-ниска е прогнозата на японския финансов холдинг Nomura, откъдето очакват китайската икономика да се разрасне с 3,9% тази година спрямо предишните изчисления за 4,3% ръст.

"Строго наложената стратегия за нулев брой новозаразени с коронавирус предизвиква голям шок за предлагането, особено в градовете, които са в пълно или частично блокиране", каза главният икономист за Китай в Nomura Тин Лу. Според него този шок може допълнително да отслаби търсенето на жилища, трайни стоки и капиталови стоки поради намаляващите доходи и нарастващата несигурност.

От март насам Китай преминава през най-лошия си пандемичен период от избухването на пандемията през пролетта на 2020 г. В редица градове, в т.ч. Шанхай, който е сред най-силно ударените региони, е въведено затваряне и строги противоепидемични мерки.

мвф мвф

Източник: Bloomberg L.P.

В понеделник (25 април) вечерта властите в Пекин разшириха обхвата за тестване за коронавирус в столицата, като той вече се разпростира до по-голямата част от града, предизвиквайки опасения, че столицата ще попадне под блокада.

Най-голяма ревизия в посока надолу са направили от UBS, които очакват ръст от 4,2% тази година, или с 0,8 процентни пункта по-малко. Причина за това е "засилен натиск върху икономиката".

Въпреки очакванията за подкрепа за икономиката, в свой доклад от 18 април икономистът Уан Тао посочва, че от нейния екип не очакват Пекин да направи "всичко необходимо", за да достигне целта от 5,5%, тъй като тя бе заложена преди най-скорошната вълна на пандемията и войната в Украйна.

Втората най-голяма низходяща ревизия е на Bank of America и е в размер на 0,6 процентни пункта до ръст от 4,8 на сто.

“Затварянията и ограниченията заради Covid-19 в Шанхай и съседните градове вредят не само на местното търсене, но и предизвикват широкоразпространени проблеми във веригите на доставки в тези и извън тези зони", каза икономистът за Китай в банката Хелън Цяо.

От Allianz Trade продължават серията си от понижения, след като прогнозите бяха занижени за втори път. От компанията прогнозират ръст на БВП на Китай в размер на 4,6% тази година. За сравнение - предходните очаквания бяха за повишение от 4,9 на сто, което също бе ревизия надолу спрямо изчисленията за 5,2% покачване в началото на годината.

Ако затварянето в Шанхай продължи два месеца и други големи градове бъдат засегнати от това, очаквам БВП на Китай да нарасне с 3,8% тази година, каза Франсоа Хуан, старши икономист в Allianz Trade.

Миналата седмица Международният валутен фонд (МВФ) също понижи прогнозите си за китайската икономика за втори път тази година до 4,4% спрямо очакванията през януари за 4,8 на сто резултат.

JPMorgan и Barclays направиха този ход, след публикуването на данните за БВП на азиатската страна за първото тримесечие на годината. Те показаха, че показателят е нараснал с 4,8%, надминавайки прогнозите, но продажбите на дребно са се свили по-силно от очакваното с 3,5 на сто.

По-късно същия ден JPMorgan занижи изчисленията си за ръст от 4,6% спрямо предходните 4,9%.

Barclays също ги понижи до 4,3% (предишна прогноза за 4,5% ръст) поради очаквания, че проблемите, предизвикани от разпространението на коронавируса, ще продължат да тежат известно време.

Не всички финансови институции обаче занижават очакванията си и изключенията от това са Citi и Goldman Sachs.

На 18 април, когато бяха публикувани данните за БВП на страната, Citi завиши прогнозите до 5,1% ръст тази година (5% предишни очаквания).

Миналата седмица от Goldman Sachs посочиха, че поддържат вижданията си за 4,5% повишение на БВП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още