IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика е нараснала с 4,8% в началото на 2022 г., биейки очакванията

Много икономисти са скептични, че Китай може да постигне целта на правителството за увеличаване на БВП с около 5,5% през 2022 г.

07:04 | 18.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Китай постигна неочаквано силен растеж от 4,8% през първото тримесечие на годината. Според официални данни, които според икономисти надценяват силата на втората по големина икономика в света, китайската икономика се е ускорила през първото тримесечие на годината, въпреки че през март фабриките бяха затворени, а десетки милиони останаха по домовете си. Така брутният вътрешен продукт на Китай се е увеличил с 4,8 % на годишна база през първото тримесечие, съобщи Националното статистическо бюро на Китай в понеделник, което е по-бърз темп от 4% ръст, регистриран през последните три месеца на 2021 г., и 4,6 % ръст, прогнозиран от икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal.

Правителството на Китай се бе насочило към 5,5% растеж за цялата година. При планирането обаче не бяха взети предвид мащабите на неотдавнашната вълна от коронавируса в Китай и последвалите блокирания, както и последиците от войната в Украйна. Ето защо експертите изразиха съмнения дали целта може да бъде постигната.

Увеличението през първите три месеца на годината е и по-силно, отколкото през слабото четвърто тримесечие на предходната година, когато бяха постигнати едва 4,0%. Поради спада в икономическата активност, дължащ се на затварянията, икономиката вероятно е отслабнала през март, което може да продължи и през второто тримесечие.

Икономиката е стабилна, като активността се движи в "разумни граници", заяви държавната агенция „Синхуа“ в дълъг коментар, позовавайки се на анализ на неназован авторитетен отдел. Страната има потенциал да постигне целта на правителството от около 5,5% растеж през тази година, но за това са необходими по-усилени усилия, се казва в материала.

Анкетирани от Bloomberg икономисти очакваха Китай да отчете брутен вътрешен продукт от 4,2% през първото тримесечие спрямо година по-рано, в сравнение с 4% през четвъртото тримесечие.

В Китай се наблюдава най-голямата вълна на коронавируса от началото на пандемията преди повече от две години. Тъй като най-многолюдната страна провежда политика на нулев Covid, Шанхай и други метрополии са подложени на полицейски час. Десетки милиони хора не могат да напуснат домовете си. Много компании трябва да преустановят дейността си. Движението на товари също е ограничено.

Втората по големина икономика постигна силен растеж от 8,1% през предходната година, въпреки че през четвъртото тримесечие темпът на растеж значително се забави. Въпреки това силният растеж през 2021 г. се обяснява и с ниската база за сравнение през 2020 г., когато пандемията силно забави икономиката в Китай.

Инвазията на Русия в Украйна и санкциите на Запада в отговор доведоха до рязко покачване на цените на суровините, което повиши разходите на предприятията и наруши световните вериги за доставки на пшеница, петрол, метали и други стоки. Инфлацията в САЩ и Европа притиска потребителите и намалява търсенето на китайски промишлени стоки в чужбина.

В резултат много икономисти са скептични, че Китай може да постигне целта на правителството за увеличаване на БВП с около 5,5% през 2022 г., което помрачава перспективите пред световната икономика, разтърсвана от войни, инфлация и очакваното бързо оттегляне на политиките на лесни пари, които от години са в основата на растежа в САЩ и други развити икономики.

„Целта за растеж е невъзможна на този етап", каза пред WSJ Логан Райт, директор на отдела за изследване на китайските пазари в Rhodium Group в Хонконг.

По-голямата част от ръста през първото тримесечие беше генерирана през януари и февруари. През март блокирането на производството с цел ограничаване на огнищата на Covid-19 се разпространи в големи промишлени центрове, включително Шънджън, Шанхай и североизточната промишлена провинция Дзилин. Повечето от тези забрани остават в сила, което повдига въпроси и за второто тримесечие.

Данните сочат, че производството в заводите е отслабнало през миналия месец, тъй като ограниченията са довели до намаляване на работната сила и до затруднения във веригите за доставки. Индустриалното производство нарасна с 5% през март в сравнение с предходната година, забавяйки се спрямо 7,5% годишно увеличение през периода януари-февруари. Последните данни за търговията показват, че китайският внос намалява през март за първи път от почти две години, тъй като ръстът на износа се забавя.

Продажбите на дребно спаднаха с 3,5% през март спрямо предходната година, което е отстъпление спрямо ръста от 6,7% на годишна база през първите два месеца на годината. Това беше по-голям спад от очакванията на икономистите, анкетирани от WSJ, за 2% спад.

Продажбите на жилища по обем спаднаха с 25,6% през първото тримесечие в сравнение с година по-рано, а започнатото ново строителство, измерено по площ, намалява със 17,5%. И двете понижения са по-силни, отколкото през първите два месеца на годината.

В понеделник редица вестници, сред които China Securities Journal и Economic Information Daily, заявиха, че държавната подкрепа ще остане силна, за да се запази стабилният растеж през второто тримесечие, а финансовите институции ще бъдат насърчавани да увеличават заемите и да намаляват разходите за финансиране на бизнеса.

В петък Китайската народна банка предприе скромни мерки за облекчаване, като намали нормата на задължителните резерви за повечето банки с 25 базисни пункта, което е по-малко от очакванията на икономистите, и се въздържа от намаляване на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още