IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ към Русия се сви до близо 20-годишно дъно

Икономическите перспективи за най-голямата европейска икономика се влошават на фона на високата инфлация и недостига на суровини

12:19 | 04.05.22 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Износът на Германия към Русия се понижи до най-ниското си ниво от близо две десетилетия, като последиците от инвазията на Москва в Украйна също допринасят за спада в търговията между двете страни, пише Bloomberg.

Продажбите към Русия са се свили с 63% до около 860 млн. евро през март "заради наложените санкции" след инвазията, посочват от Федералната статистическа служба (Destatis).

Цялостният износ е намалял с 3,3% на месечна база.

Правителства и компании прекъсват взаимоотношенията си с Русия заради инвазията в Украйна. По-рано през деня Европейската комисия (ЕК) предложи забрана за внос на руския петрол. За да се даде време на страните членки на Европейския съюз (ЕС) да се приспособят, се предвижда да има преходни периоди.

Междувременно икономическите перспективи пред Германия се влошиха, тъй като ключовият производствен сектор на страната страда от недостиг на суровини и рекордна инфлация, подсилени от войната.

"В бъдеще - въпреки запълнените книги с поръчки - краткосрочните перспективи за германския износ не изглеждат много обнадеждаващи", каза Карстен Бржески от ING, посочвайки като причина пандемията и затварянията в Китай, които допълнително усложняват проблемите със снабдителните вериги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 4
georgi_shum
преди 1 година
Дори и добивната им промишленост е тотално зависима от западни технологии.Великото им "импортозамещение" във хранително вкусовата промишленост, го докараха до там, че нямат ни един производител на опаковки за колбаси и меса от колаген и белтъци. Имат един малък производител на полиамидни опаковки но и той зависи от вносни суровини, а и покрива едва 20% от нуждите на пазараА от 1ви юни влиза европейската забрана за износ на такива опаковки за Русия, и няма ти кажа ква паника е сред колегите там как ще се работи, от първа ръка го виждам...Да не говоришм че цялото оборудване на мелекопреработвателния им сектор е европейско.. И след 2-3 месеца остават без обслужване, части и консумативи за това оборудване.. Въобще тотал щета! Джуджето е най големия некадърник, от всички некадърници управлявали някога Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
google --> trading economics germany exports-by-country (позяпай това дето ти излезе на първо място) ... ай със здраве!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Хаха... Импе, докога бре човек?! Нема да ти плащат русНАЦИте и една копейка за безсмисленият труд. Рашистката *** никога не е била в топ 10 на важните за Германи и/или Европа пазари. Това е силно поляризиран пазар - сегмент висок ценови клас и ултра ефффтиния в потребителските стоки, а инвестиционните стоки са в една плоскост. Те не могат да организират смислено производство в нищо. Само добивна промишленост. Гола вода са във всичко друго. Тостери, перални и съдомиялни не могат да правят. Справка какво плячкосват денацификаторите в Украйна. Каквито и машини и технологии да вземат, задмашинните устройства са със сбъркан софтуер. Не стават. Примери бол. Те ти разбивка на износа на Германия, да не кажеш че си го изсмуквам от пръстите, както ти правиш доста често... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Германия губи голям и важен пазар, Русия харчи по-малко валута за внос. Кой е вътре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Зашо изнасят каквото и да било към ивъл рашнънс е въпросът в задачата :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още