IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Германия се сви с най-бавния си темп от година

Статистиката показва уязвимостта на пазара на труда от войната в Украйна и ускоряващата се инфлация

15:00 | 03.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Нивото на безработица в Германия се е свило с най-бавния си темп от година - сигнал за уязвимостта на пазара на труда от войната в Украйна и ускоряващата се инфлация, която вреди на най-голямата европейска икономика, пише Bloomberg.

Броят на безработните в страната е намалял с 13 хил. души през април, с което общото ниво на безработица се е задържало на предпандемичното си равнище от 5%. Това е било най-малкото понижение от април 2021 г., докато икономистите очакваха намаление от 15 хил.

"Идването на пролетта и разхлабването на противоепидемичните мерки подкрепя продължаващото възстановяване на пазара на труда", каза ръководителят на Федералната агенция по заетостта Детлеф Шеле. По думите му развитието на пазара на труда се забавя заради войната в Украйна.

Перспективите през германската икономика се влошиха в последните седмици, тъй като производственият сектор на страната страда от недостига на суровини и от ценовия натиск, предизвикан от конфликта в Украйна. Скорошните огнища на коронавируса в Китай и въведените противоепидемични мерки носят риск от допълнително влошаване на тези проблеми.

Проучване сред бизнеса на S&P Global потвърди загубата на набраната от германските фабрики инерция по-рано тази седмица, като предупреди, че забавянето в активността евентуално ще повлияе и на наемането на служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още