IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отчете най-високата инфлация от 1981 г.

Темпът на растеж на потребителските цени е достигнал 7,4% през април, показват предварителните данни на националната статистическа служба на Германия

16:24 | 28.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Ben Kilb/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ben Kilb/Bloomberg

Инфлацията в Германия бързо изтри лъча надежда за забавяне на темпа на растеж на цените в Европа, след като изнесени данни по-рано през деня показаха забавяне на инфлацията в Испания. Предварителните данни на германската статистическа служба (Destatis), публикувани в четвъртък, показаха, че темпът на растеж на цените в Германия е достигнал 7,4% на годишна база през април.

За сравнение - през март показателят нарасна със 7,3 на сто. На месечна база повишението се равнява на 0,8 на сто.

асдф асдф

Източник: Германска статистическа служба (Destatis)

Подобен бърз темп на растеж последно е отчетен в Германия през есента на 1981 г., когато цената на минералните масла рязко се покачи като последица от първата война в Персийския залив между Ирак и Иран.

Хармонизираният с Европейския съюз (ЕС) индекс на потребителските цени се е покачил със 7,8% на годишна и с 0,7% на месечна база.

"По-конкретно цената на енергоизточниците нарасна значително, откакто започна войната в Украйна, и тя оказа голямо влияние върху инфлационното равнище", обясняват от статистическата служба. Освен енергоносителите проблемите със снабдителните вериги също са оказали негативен ефект поради прекъсванията, породени от пандемията и възходящите периоди на икономическия цикъл.

Статистиката изтрива лъча надежда за достигнат връх на инфлацията, който данните за Испания дадоха по-рано през деня. Те показаха, че инфлацията в страната се е забавила повече от очакваното през април до ниво от 8,3 на сто, след достигнатите 9,8% през март. Това бяха и първите данни, които дали показаха цените в Европа са се покачили през четвъртия месец на годината.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още