IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Непоколебимостта на ЯЦБ за паричните стимули може да я превърне в аутсайдер

Реалните заплати в страната са се свили за пръв път от три месеца насам, което е признак, че заплащането не може да компенсира поскъпващата издръжка на живот

14:35 | 09.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Представителите на Японската централна банка (ЯЦБ) са останали непоколебими относно запазването на стимулите на паричната политика, което може да превърне ЯЦБ в аутсайдер в световната тенденция към покачване на лихвите, дори след като според някои от банкерите има признаци за промяна в нискоинфлационната среда на страната. Това става ясно от доклада от заседането на банката през март, цитиран от Ройтерс.

Няколко представители от деветчленния борд на банката са посочили, че някои големи компании увеличават заплатите и прехвърлят разходите по поскъпналите енергоизточници върху потребителите, което може да увеличи възходящия натиск върху потребителската инфлация.

Потребителските цени в Япония са нараснали най-бързо сред развитите икономики през 70-те години на миналия век, което означава, че винаги има този шанс инфлацията да се ускори, след като цените се покачат на по-широка база, отбеляза един от централните банкери.

"За разлика от САЩ и Великобритания, Япония не е в ситуация, в която инфлацията може вероятно устойчиво да надмине целевото равнище на ЯЦБ от 2%", смятат други членове на банката. "Следователно е важно ЯЦБ да продължи с разхлабването на паричната политика, за да подкрепи икономическото възстановяване от пандемията", допълват банкерите.

Един от членовете на финансовата институция е заявил, че може да се наложи ЯЦБ да се защити от спад в цените във втората половина на фискалната 2022 г. - която приключва през пролетта на 2023 г. -  като се има предвид несигурността за световните икономически перспективи и за перспективите за цените на суровините.

Този коментар подчертава преобладаващото пазарно мнение, че ЯЦБ ще остане аутсайдер в световната тенденция на затягане на паричната политика.

Данните, публикувани в понеденик, показват, че през март реалните заплати в Япония са се свили за пръв път от три месеца насам - знак, че заплащането не може да компенсира поскъпващата издръжка на живот.

Много анализатори очакват основната инфлация в Япония да надмине 2% от април нататък, което основно ще се дължи на поскъпващите горива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още