IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската йена поевтиня до 20-годишно дъно след последното решение на ЯЦБ

Непоколебимостта на ЯЦБ относно ултраразхлабената парична политика доведе до поредно поевтиняване на националната валута

11:03 | 28.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Стойността на японската йена спадна до 20-годишно дъно, след като Японската централна банка (ЯЦБ) за пореден път доказа колко упорита може да бъде по отношение на ултраразхлабената си парична политика. В четвъртък ЯЦБ отново посочи, че ще предложи да закупи неограничено количество 10-годишни държавни облигации всеки работен ден при доходност 0,25%, за да може доходността им да бъде около целта от нула процента, съобщи Ройтерс.

Подходът на регулатора го различава от другите централни банки, които се ориентират към затягане на паричната политика или вече започнаха такова, в т.ч. Европейската централна банка (ЕЦБ), която в последните месеци избираше да наблегне на гъвкавостта и да заеме позиция на изчакване.

"Основото съобщение е за ежедневните операции с фиксирана доходност", каза Барт Вакабаяши, комениджър в State Street Bank в Токио. "Мисля, че се опитват да покажат, че са готови да действат във всеки един момент. Те четворно подсилиха този свой ангажимент", каза Вакабаяши.

Непоколебимостта на ЯЦБ обаче изпрати японската йена на 20-годишно дъно, като към 10:14 ч. българско време един щатски долар се обменя срещу 130,34 японски йени. Доходността по 10-годишните държавни ценни книжа е на ниво от 0,21%, което е най-ниското от над три седмици насам.

На пресконференция след заседанието гуверньорът Харухико Курода отново затвърди позицията си относно националната валута. "Не сме променили виждането си, че поевтинялата йена има положителен ефект върху японската икономика като цяло. Но също така е вярно, че твърде голямата волатилност на валутата може да увеличи несигурността сред компаниите... и това не би било благоприятно за икономиката", каза Курода.

яцб яцб

В съответствие с очакванията ЯЦБ остави основната си лихва без промяна, но и пое ангажимент да запази доходността по 10-годишните държавни ценни книжа около нулево равнище.

Очакванията на икономистите са икономическият растеж на страната да се е забавил през първото тримесечие, а през следващото умерено да се възстанови, тъй като пандемията и нарастващите разходи за издръжката на живот вредят на потреблението.

В своите нови тримесечни прогнози ЯЦБ посочи, че очаква основната инфлация да достигне 1,9% през настоящата фискална година, която приключва през март 2023 г., и да се забави до 1,1% през фискалните 2023 г. и 2024 г.

Междувременно инфлацията, която достигна 0,8% през март, се очаква да се ускори до ниво от 2% от април нататък, като ръстът ще е движен основно от поскъпващите горива и от избледняващия ефект от намаленията на телефонните такси.

Анкета сред 14 икономисти на Ройтерс показа прогнози, че темпът на растеж на цените в Токио може да е достигнал 7-годишен връх през април, доближавайки се до целта на ЯЦБ от 2 на сто. Очакванията са индексът на потребителските цени, извън тези в енергията, да е на годишно ниво от 1,8% през текущия месец. Предстои официалната статистика да бъде публикувана следващия петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още