IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на активността на японските производители се забави през март

Производителите са отчели нов ръст на разходите, предизвикан от поскъпналите суровини и материали, включително петрол и чипове

11:10 | 01.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Shoko Takayasu/Bloomberg</em></p>

Снимка: Shoko Takayasu/Bloomberg

Активността на японските производители записа най-бавния си темп на растеж от три месеца насам през май, когато строгите противоепидемични мерки в Китай влошиха проблемите на снабдителните вериги и увеличиха рисковете за икономическите перспективи, съобщи Ройтерс.

Производителите са отчели нов ръст на разходите, предизвикан от поскъпналите суровини и материали, включително петрол и чипове, след като последиците от пандемията в Китай и войната в Украйна поставиха под натиск икономиката.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на au Jibun Bank е намалял от 53,5 пункта през април до 53,3 пункта през май, отбелязвайки най-бавния си темп на растеж от февруари. Границата от 50 пункта разделя ръста от понижението.

"Производството и новите поръчки са нараснали с по-умерен темп, като поръчките са се увеличили с най-бавния си темп от осем месеца насред продължаващите проблеми със снабдителните вериги и поскъпващите суровини", каза Усама Бати, икономист в S&P Global Market Intelligence.

"Проблемите с доставките допълнително бяха влошени от блокиранията в Китай и допринесоха за още едно рязко удължаване на времето за доставка", допълни Бати.

Данните от проучването показват, че новите поръчки от чужбина са се свили с най-бързия си темп от юли 2020 г., докато производствените цени са записали най-голямото си увеличение от август 2008 г.

Въпреки това производителите са били малко по-оптимистични относно условията за производство за следващите 12 месеца заради надеждата, че пандемията и конфликтът в Украйна ще свършат, а това ще позволи на веригите на доставки да се нормализират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още