IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската икономика записа по-лек спад от обявеното през първото тримесечие

Страната е отчела трети пореден месец на търговски излишък през април

10:36 | 08.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Японската икономика се е свила с по-малко от първоначално обявеното през първото тримесечие, тъй като частното потребление е останало устойчиво, а компаниите са възстановили инвентара си, съобщи Ройтерс.

Въпреки че резултатът е добре дошъл за централните банкери, които се надяват, че икономиката на страната ще запише повишение през текущото тримесечие, устойчивите проблеми със снабдителните вериги продължават да представляват риск пред тези перспективи.

Ревизираните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на Япония показват спад от 0,5% на годишна база в периода януари-март 2022 г. Понижението е по-малко от първоначално обявеното в размер на 1,0%.

На тримесечна база БВП е изтрил 0,1% от стойността си, докато медианните пазарни очаквания бяха за спад от 0,3 на сто.

Частното потребление, което има дял от над 50% в БВП на страната, се е увеличило с 0,1% на тримесечна база, което е ревизия в посока нагоре спрямо предварителните данни, според които показателят бе останал без промяна.

Нарасналият инвентар също е спомогнал за растежа, сигнал, че автомобилопроизводителите и другите производители са търсели начин да се справят с проблемите с веригите на доставки, каза Такуми Цунода, старши икономист в Shinkin Central Bank Research Institute.

Това е спомогнало капиталовите разходи да намалеят с 0,7 на сто, но също така може да е индикатор, че ръстът на БВП през текущото тримесечие може да е по-нисък.

"Растежът вероятно ще е положителен, но това едва ли ще доведе до широкообхватно възстановяване", каза Цунода.

Той предупреди и за ефекта от разпространението на коронавируса в Китай - японската икономика разчита силно на снабдителните вериги в Азия, затова и затварянията в Китай ще имат сравнително голямо влияние.

Отделен доклад в сряда показа, че търговският излишък на Япония се е свил рязко през април, когато рекордният внос е надминал износа.

Излишъкът на страната е достигнал 3,77 млрд. долара през април, отбелязвайки трети пореден месец на излишък. Поскъпващите горива са спомогнали за значителен ръст на вноса в размер на 32,8% на годишна база, като повишението е надминало това на износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още