IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите на японските домакинства намаляха по-бързо от очакванията

Поскъпналите енергия и храни имат голямо влияние и потискат потреблението, смята икономист

11:59 | 07.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: </em>Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Разходите на японските домакинства са намалели с по-бърз темп от очакваното през април, когато рязкото поевтиняване на йената и поскъпващите суровини оскъпиха стоките, влошиха потребителското доверие и увеличиха натиска върху икономиката на страната, пише Ройтерс.

Потребителските разходи са намалели с 1,7% на годишна база през април, което е значително по-бърз темп на понижаване спрямо очакванията за 0,8% спад от анкета на медията. Причина за резултата са свитите разходи за автомобили и зеленчуци.

На месечна база показателят е нараснал с 1,0%, което е било под очакванията за повишение от 1,3 на сто.

Междувременно през април реалната заплата в страната е намаляла с най-бързия си темп от четири месеца, след като потребителските цени нараснаха най-силно от седем години насам, свивайки покупателната способност на домакинствата - още едно предизвикателство пред третата по големина икономика в света, която разчита на своите потребители, за да се възстанови от пандемичните спадове.

"Поскъпналата енергия и храни имат голямо влияние и потискат потреблението", каза Такеши Минами, главен икономист в изследователския институт Norinchukin.

Според гуверньора на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода обаче домакинствата започват в по-голяма степен да приемат ценовите увеличения.

Данните във вторник показаха още, че реалните заплати, изгладени спрямо инфлацията през април, са намалели с 1,2%, записвайки най-голямото си понижение от четири месеца.

"Проблемът е структурен. Сякаш ситуацията, в която заплатите и цените не нарастват с един темп, не може да бъде загърбена", допълни Минами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още